Alanya Kalesi'nde Işıklar İklim İçin Sönecek

Alanya Kalesi'nde Işıklar İklim İçin Sönecek
WWF’in 2007’den beri her yıl düzenlediği Dünya Saati etkinliği 10 yaşında. Dünyadaki birçok anıtsal yapı, kurum binası ve evlerin ışıkları, 19 Mart akşamı bir sarasında bir saatliğine iklim için kapatılacak.
İlk defa 2007 yılında Avustralya’nın Sidney kentinde iklim değişikliğine dikkat çekmek için gerçekleştirilen ve 2 milyon kişinin bir saatliğine ışıklarını kapattığı Dünya Saati etkinliği, 10 yıl gibi kısa bir süre içinde 172 ülkeye yayıldı. WWF’in bu yıl 19 Mart’ta düzenleyeceği etkinliğe geçen sene 7 binden fazla kentte 2 milyardan fazla insan katıldı.

Tarihin en büyük kitlesel çevre hareketlerinden biri haline gelen Dünya Saati’ne bu yıl Türkiye’nin önemli tarihi mekânları ve anıtsal yapıları da destek veriyor. Türkiye’den şu ana kadar 38 valilik ve belediye ile 188 kurum toplamda 2 bine yakın binada ışıklarını kapatarak Dünya Saati’ne katılacağını açıkladı. Kampanyaya bireyler de evlerinde ışıkları kapatarak destek veriyor.
Etkinliğe katılmak isteyen birey ve kurumlar www.dunyasaati.org adresine girerek katılımlarını onaylamaları, daha sonra da 19 Mart’ta ışıklarını bir saatliğine kapatmaları gerekiyor. Bu yıl ışık kapatma etkinliğini dijital ortama da taşıyan Dünya Saati, katılımcıları  Facebook hesaplarından beş otomatik paylaşım yapmaya davet ediyor ve sosyal medyadaki güçlerini kullanmaya çağırıyor. Dünya Saati’ne destek verdiğini göstermek isteyen kurum ve bireyler  Facebook sayfalarındaki profil fotoğraflarını dunyasaati.org adresine kayıt yaptırdıktan sonra isterlerse değiştirebiliyor.
Tüm dünyada 10 binden fazla kentsel simge ve anıtsal yapının bir saatliğine karanlıkta kaldığı Dünya Saati’ne  Türkiye bu yıl  Truva Atı,  Efes Antik Kenti, Peri Bacaları ve  Selimiye Cami’nin ışıklarını kapatarak tarihi bir destek veriyor. Türkiye’de Boğaziçi Köprüsü,  Sultanahmet Cami ve Aya Sofya Müzesi gibi Türkiye’yi simgeleyen 23 önemli yapı da yıllardır destek verdiği Dünya Saati’ne bu yıl da katılarak yine ışıklarını bir saatliğine kapatacak.

19.30-21.30 arası ışıklarını kapatacak yapılar
Boğaziçi Köprüsü
Selimiye Cami
Truva Atı
Topkapı Sarayı
Süleymaniye Cami
Galata Kulesi
Ortaköy Cami (Büyük  Mecidiye Cami)
Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi
Beylerbeyi Sarayı
Ankara Opera ve Balesi
Yeni Cami
Mihrimah Sultan Cami
Alanya Kalesi
Yıldız Şale Köşkü
Efes Antik Kenti
Peri Bacaları ( Uçhisar Kalesi)
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
Sultanahmet Cami
Ayasofya Müzesi
Rumeli Hisarı
İzmir Saat Kulesi
Ihlamur Kasrı
Küçük Su Kasrı
Nur-u  Osmaniye Cami
Dolmabahçe Cami
Beylerbeyi Cami
Beykoz Kasrı