Alanya Kalesi’nde Ağaçlar Kurudu

Alanya Kalesi’nde Ağaçlar Kurudu
Alanya Kalesi'nde ağaçlar kuruduANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde yerli ve yabancı tatilcilerin ziyaret ettiği Alanya Kalesi'ndeki bazı çam ağaçları kurudu.
Alanya Kalesi"nde ağaçlar kurudu

ANTALYA"nın  Alanya İlçesi"nde yerli ve yabancı tatilcilerin ziyaret ettiği  Alanya Kalesi"ndeki bazı çam ağaçları kurudu.

Alanya Kalesi"nin İç Kale Bölgesi"nde bulunan bazı çam ağaçları son dönemde kurumaya başladı. "Çam keseböceği" olarak bilinen thaumetopoea pityocampa zararlısının ağaçların kurumasına neden olduğu belirtilirken, kalede faaliyet gösteren özel bir şirketin yetkilisi Ferdi  Karakaya, işe gidip gelirken ağaçların kurumaya başladığını fark ettiğini söyledi. Yetkililerle durumu paylaşmasına rağmen geri dönüş yapılmadığını savunan  Karakaya, "Ağaçların hepsi kurudu veya kurumaya yüz tuttu. Öğrendiğim kadarıyla ağacın içerisinde yer alan keseciklerdeki organizmalar ağacın özünü kurutuyor" dedi.

"BU MANZARA ÜZÜCÜ"

Yeşil kalan ağaçlar için bir çalışma yapılması gerektiğini aktaran Ferdi  Karakaya, "Mevcutta kuruma devam ediyor. Önümüzdeki senelerde  Alanya Kalesi"ndeki bütün ağaçlar, özellikle çam ağaçları hiçbir çalışma yapılmazsa kurumuş bir hale gelecek. Şu an kurumamış ağaçlarda dahi 5- 6 kesecik var. Yetkililere bunu anlattık ama bir geri dönüş olmadı. Her gün bu manzarayı görmek üzücü. Sonuçta ağaçlar da canlı ve aynı ortamı paylaştığımız için çok rahatsızım" diye konuştu.

Kurumakta olan diğer ağaçlara hızlı şekilde çare bulunması gerektiğini vurgulayan  Karakaya,  Alanya Kalesi"nin ilçenin en büyük sembolü olduğunu ve insanların buraya kurumuş ağaç görmek için gelmediklerini kaydetti.

Ören yeri olması dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı"na bağlı olan  Alanya Kalesi"ndeki ağaçlarla ilgili bakım çalışmalarının  Alanya Belediyesi ve Orman İşletme Şefliği tarafından yürütüldüğü belirtilirken, 2015 aralık ve 2016 ocak aylarında çam keseböceğiyle ilgili bölgede ilaçlama yapıldığı kaydedildi. Önümüzdeki dönemde ise çam keseböceğiyle biyolojik mücadelede yararlanılan calosoma sycophanta böceği salımının yapılacağı belirtildi. Orman İşletme Şefliği yetkilileri çam ağaçlarında dönemsel olarak benzer kuruma durumlarıyla karşılaştıklarını aktarırken, bunun yalnızca çam keseböceğiyle bağlantılı olmadığını kaydetti. Ağaçların ise birkaç aylık kuruma döneminden sonra normale döndüğünü belirtti.