Alanya'da Bir İlk Gerçekleşecek

Alanya'da Bir İlk Gerçekleşecek
Çok fazla bilinmeyen bir zaferimiz olan, Kûtü’l-Amare Zaferi’nin 100. yılı için Alanya Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce anma programı düzenlenecek.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Kûtü’l-Amare Zaferi’nin 100. yılı için düzenlenen anma programı, 26.04.2016 Salı günü saat 09.30’da Türkler İMKB Sosyal Bilimler Lisesi konferans salonunda gerçekleşecek.

Türkler İMKB Sosyal Bilimler Lisesi Müzik Öğretmeni Sedef Tüfekçioğlu yönetiminde İstiklal Marşımız okunması ile başlayacak olan program, Türkler İMKB Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Zafer Saruhan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er'in konuşması ile devam edecek. 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türkler İMKB Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Ramazan Tekeli'nin yapmasının ardından, Türkler İMKB Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin gösterileri ve öğrencilerin hazırlamış olduğu oratoryo gösterisi, şiirleri ile program son bulacak.

KÛTÜ’L-AMARE ZAFERİ NEDİR?
Bu yıl, pek bilinmeyen bir zaferimizin, Kûtü’l-Amare Zaferi’nin 100. yılı.
Bağdat’a 2 saatlik mesafedeki bu kasabada yaşananlar, esasında İngilizlerin petrol zengini bu topraklara karşı besledikleri iştahın bir semeresiydi. 1902'te donanmalarını buharlı motor teknolojisinden mazotlu motor sistemine geçiren İngilizler, kimselerin daha pek uyanmadığı o tarihlerde, Irak petrol sahalarına dair politikalarını çoktan belirlemişlerdi. Her ne surette olursa olsun, bölgede söz sahibi olmak için daha savaşın ilk aylarında Basra Körfezi’ne çıktılar ve kısa süre sonra da Basra’yı işgal ettiler. Nihai hedefleri ise Bağdat’a ve petrol bölgelerine hâkim olmaktı.
Plevne’nin benzeri ve Çanakkale’nin devamı olarak vasıflandırılmış bu zaferi İngilizlere karşı kazanmıştık. Kûtü’l-Amare, Çanakkale’den sonra ikinci büyük Osmanlı zaferidir. 1952 yılına kadar askerlerimiz tarafından Kut Bayramı olarak, kutlanan bu zafer sonrası Halil Paşa’nın Kahraman askerlerini toplayıp yaptığı konuşmasında “Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize dualar, fatihalar okusunlar. Şühedamız, hayatı ulviyatta, semevatta kızıl kanlarla uçuşurken, gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcü olsunlar” demiştir.