Alanya'da Aytemiz Petrol'ü Protesto Ettiler

Alanya'da Aytemiz Petrol'ü Protesto Ettiler
Alanya Yeşilöz’de koruma altındaki Caretta Caretta üreme alanına Aytemiz Petrol dolum tesisi yapıldı, şimdi de tesis genişletilmek isteniyor..

Alanya Yeşilöz’ün en bakir sahilinde, Uluslararası Bern Sözleşmesine göre koruma altında olan Caretta Caretta üreme alanında Aytemiz petrol dolum tesisi yapıldı. Yapılan tesis şimdi daha da genişletilmek isteniyor.
Dolum tesisine ve genişlemesine karşı çıkan bölge halkı ile A Platformu, Aytemiz Temsil Heyeti ve Alanya Hayvan Savunma Grubu ortak bir toplantı düzenledi ve ardından Carretta Caretta üreme sahiline giderek Aytemiz dolum tesisini protesto etti.

Toplantıda konuşan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz;  Dolum tesisi yapılan Yeşilöz Sahili Türkiye olarak taraf olduğumuz Bern Sözleşmesi (Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Koruma Sözleşmesi) kapsamında koruma altında olan Caretta Caretta üreme alanıdır.
Ulusal ölçekte önemli yuvalama alanlarından ilki olan Demirtaş’a bağlı Yeşilöz  sahili yumurtlama alanı olduğu için SİT alanıdır. 
Bakanlığın yayınladığı bilgilere göre; Demirtaş sahili, 7,8 km’dir ve yuva sayısı 41-137 arasındadır. Bu rakam Türkiye ölçeğine göre yuva sayısı çok olan bölgelerin başında gelmektedir. Buraya komşu olan Gazipaşa sahili ise 6,8 km’dir ve yuva sayısı 14-53 ‘tür.
Konuyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 2009/10 sayılı genelgesinde “Yuvalama alanlarında yeni kurulacak enerji yatırımlarına müsaade edilmemesi, turizm tesisleri ve alt yapı faaliyetleri ile yakın çevresinde planlanan yatırımlar konusunda Çevre ve Orman Bakanlığından uygun görüş alınması gerekir”, denilmektedir.

Buna rağmen bu alanda genelgeye aykırı olarak Aytemiz Petrolün depolama tesisi yapılmış,  deponun kapasite arttırması için geçtiğimiz aylarda halka yeterli duyuru yapılmadan ÇED toplantısı yapılmıştır. Bunu kabul etmiyoruz, köylüler de kabul etmiyor dedi.

Aytemiz temsil heyetinden Güldane Şahin, yazın denize döşedikleri borunun açıldığını ve petrolün denize aktığını,  akşam yediden sabah saat 11.00’e kadar denizden ölü balık topladıklarını söyledi. Biz bunları Bimer’e şikayet ettik dedi. Bu tip kazaların olma riski her zaman vardır, denizimiz ve deremiz risk altındadır, boruları deremize döşediler dedi.

Konuyla ilgili Menderes Muhammet Şahin ise şunları anlattı. 40 bin tonluk Aytemiz Petrolün depolama tesisi yapılmış, bunu 160 bin tona çıkarmak istemektedirler. Bu miktardaki petrolü 7 bin tır’lık bir konvoy taşıyacaktır, bu araçların çıkardığı kirli gazlar, gürültü, trafik kalabalığı da ayrı sorun olacaktır, burada sonumuz belli değil dedi.

Konuşmasının devamında burada deniz çok sığ, büyük gemilerin yanaşması teknik olarak mümkün değil, sığ taraf 16 metre, açıkların derinliği 24 metre. Şimdi bile petrol taşıyan gemiler 3 geminin rehberliğinde dolfine giriyor. Kapasite arttığı takdirde, daha büyük tonajlı gemiler geldiğinde risk çok daha büyük olacaktır, dedi.

Belediye Meclis Üyesi Mustafa Toksöz, Bölge halkının tarımdan geçindiğini bu tesisle risk altına girdiğini belirtti. Burada halk küçük ölçekli turizm tesislerinde turizm yapmak isterken buraya dolum tesisi kurdular ve halkın geleceğini riske attılar dedi.

Aytemiz Temsil Heyetinden Yücel Uçur, Bölgeye yapılan dolum tesisi sabotaja çok açıktır. Gerekli güvenlik önlemleri yoktur, konumu gereği korumak da mümkün değildir. Bir risk anında yakınında çok fazla yerleşim olduğu için halk risk altındadır ve büyük bir alan etkilenecektir dedi.

Toplantıya katılan bir başka köylü, buradaki deniz akıntısı yoğunluklu olarak Alanya’ya doğrudur ve kasım ayına kadar bu akıntı devam eder. Denizden karaya doğru döşenen borularda yaşanacak bir risk durumunda Alanya turizmi direk olarak etkilenecektir, Alanya risk altındadır, dedi.

Yeşilöz köylüsü Mehmet Sevilgen; denize kurulan platform çalışması esnasında en az 5 km.  mesafedeki evinin duvarında çatlak oluştuğunu ve su kaynağının yerinin değiştiğini anlattı.

Alanya Hayvan Savunma grubundan katılan Mehmet Ergün; Aytemiz’in kurulduğu yer, tarih olarak Alanya’dan bile eski olan bir antik kent alanıdır. Burası tarım merkezidir ve küçük ölçekli turizm tesisi de olabilir ama bunlar bu dolum tesisi nedeniyle olamayacak.

Yeşilöz Muhtarı Muzaffer Karadağ, dolum tesisi için 8-10 yıl önce yanımızdaki Uğrak köyüne geldiler ve köylülerden yer almaya başladılar, hiç gizlemediler ve dolum tesisi yapacağız dediler. Arazileri köylüler sattı dedi, şimdi de aldıkları yerlerde dolum tesisi kurdular, dedi.

Köylülerin toplantıya yoğun katılım sağladığı görüldü ve sık sık alkışlarla tepkisini dile getirdi.
Toplantının ardından hep birlikte sahile Caretta Caretta üreme alanına giderek “dolum tesisi istemiyoruz!” sloganları atarak protesto ettiler.
Eylemlere devam edeceklerini belirten köylüler en kısa sürede yeni bir eylemde buluşma kararıyla ayrıldılar.