12. MAVİ BAYRAK YEREL SORUMLULAR EĞİTİMİ KUŞADASI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12. MAVİ BAYRAK YEREL SORUMLULAR EĞİTİMİ KUŞADASI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Her yıl TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) tarafından organize edilen, yerel yönetimler ve Mavi Bayrak konusunda çalışan yerel sorumlulara yönelik düzenlenen eğitimlerin 12.si, 12-14 Aralık tarihleri arasında Kuşadası Pinebay Otel’de gerçekleştirildi.

Her yıl TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) tarafından organize edilen, yerel yönetimler ve Mavi Bayrak konusunda çalışan yerel sorumlulara yönelik düzenlenen eğitimlerin 12.si, 12-14 Aralık tarihleri arasında Kuşadası Pinebay Otel’de gerçekleştirildi.

Eğitime Kuşadası Kaymakamı Saadetin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç.Dr. Fevzi Özgökçe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Daire Başkanı Volkan Uzun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Sıfır Atık Şube Müdürü Hülya Çakır, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Doğal Hayatı Koruma Vakfı adına Tolga Yücel ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 100’ü aşkın Mavi Bayrak yerel sorumluları katılım sağladı. 3 günlük eğitimin sonunda 100’ün üzerindeki katılımcıya “Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu Eğitim Sertifikası” verildi. Bu sertifika ile sorumlular kurumları adına yöresindeki Mavi Bayrak çalışmalarını yürütmeye hak kazandı.

Program kapsamında açılış konuşmasını yapan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Mavi Bayrağın dünyada en önemli eko etiket olduğunu söyleyerek bu yıl itibariyle Vakfın 25. Kuruluş yıldönümünü kutladıklarını, bununla ilgili bir etkinlik veya kutlama programı yapmak yerine Vakfın enerjisinin yürütülmekte olan programlara ve söz konusu programlar ile ilgili yapılacak gösterim çalışmaları üzerine yoğunlaşmanın daha yerinde olacağı ifade etti. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Sıfır Atık Şube Müdürü Hülya Çakır,  Doğal Hayatı Koruma Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Yücel, TÜRÇEV adına Genel Müdür Murat Yiğitol’un konuşmalarını gerçekleştirdi.

“TÜRKİYE ÖDÜLLÜ PLAJ SAYISINDA DÜNYA 3.’SÜ”

Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu eğitiminin önemine dikkat çeken Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş, “1993 yılından bu yana uygulanmakta olan Mavi Bayrak Programı kapsamında 2018 yılı itibariyle 459 plaj ve 22 marina, 10 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazanmıştır. Ödüllü plaj sayısı ile Türkiye bu yıl Dünya sıralamasında 3. sırada yerini almıştır. Ulusal ölçekte yapılan çalışmalar dikkate alındığında Mavi Bayrak çalışmaları kapsamında Antalya bölgesinde 2018 yılı itibariyle 200 plaj, 5 marina ve 5 yat Mavi Bayraklı olarak hizmet vermektedir.” dedi.

Erdoğmuş, 12. Yerel Mavi Bayrak Sorumluları Eğitimi kapsamında Türkiye Çevre Eğitimi Vakfı ve Alanya Belediyesi işbirliği ile Alanya Belediyesi Damlataş Halk Plajında gerçekleştirilen “2018 Yılı Plajına Sahip Çık Projesi” hakkında tüm katılımcılara etkinlik takvimi ve çevre bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında yapılan aktiviteler ve proje sonuçları ile ilgili bilgilendirme yapıldığını belirtti.

ERDOĞMUŞ, GES’İ ANLATTI

Program kapsamında çok yakın bir zamanda Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından 4. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması’nda Çevre Koruma, Peyzaj, Planlama, Tasarım ve Uygulama Kategorisi"nde İkincilik ödülüne layık görülen Alanya Belediyesi Güneş Enerjisi Santralleri ( GES – 1, GES – 2, GES – 3 ) ile ilgili geniş bir bilgilendirme yapıldığını ifade eden Erdoğmuş, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini belirtti.

Ayrıca eğitim kapsamında Alanya bölgesi adına 2017 yılı itibariyle yerel sorumlu olarak görev yapmaya başlayan Alanya Belediyesi’nin de katılım sağladığı eğitim programı kapsamında ulusal ve uluslararası ölçekte Mavi Bayrak uygulamalarına dair yürütülen çalışmalara detaylı olarak yer verilmiş olup, mavi bayrak uygulama kriterleri ve en iyi uygulama örneklerine dair sunumlar gerçekleştirildi.

TÜRÇEV tarafından düzenlenen eğitim programı ile Yerel Sorumluların Mavi Bayrak hakkında güncel bilgilere sahip olmaları, kıyı yönetiminde önem arz eden kritik konularda uzmanlar aracılığıyla bilgi edinmeleri, yöresinde örnek uygulamaları yürüten yerel sorumluların deneyimlerinden faydalanmaları ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması amaçlanıyor.