Rusya Gücüne Güç Katıyor

Rusya Gücüne Güç Katıyor
KPMG'nin 2017 Sonbahar Petrol ve Gaz piyasa analizinde, süper güçlerin Asya stratejileri değerlendirildi. Rapora göre, ABD'nin Rusya, İran ve Kuzey Kore hamleleri Asya enerji piyasalarındaki işleyişi değiştiremedi. KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, "Rusya, Avrupa'nın, Asya'nın, özellikle Çin'in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam ediyor" dedi.

KPMG'nin yayımladığı 2017 Sonbahar Petrol ve Gaz analizinde ABD Başkanı Donald Trump'ın yön verdiği enerji politikasının İran, Kuzey Kore, Çin ve AB piyasalarına etkisi değerlendirildi. KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, "Başkan Trump'ın İran çıkışı, Kuzey Kore ile gerginliği artırması, Rusya'ya Almanya ile gerçekleşecek yeni enerji projelerinde yaptırım uygulama girişimi radikal adımlardı. Ancak Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere, ABD'nin bu yaptırım hamleleri pek dikkate alınmadı ve Rusya, Avrupa'nın, Asya'nın, özellikle Çin'in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam etti. Bu durumun yakın dönemde değişmeyeceğini düşünüyoruz." dedi.

Bilirgen, "ABD'nin, Rusya'ya yönelik yaptırımları temel olarak yeni enerji projelerini kapsıyor. Bu projeler arasında en önemli olanı Rusya'nın Almanya'ya 55 milyar metreküp ek gaz taşıma kapasitesi inşa etmesini öngören, mevcut North Stream 1 boru hattına paralel bir boru hattı olan North Stream 2 projesi. ABD'nin yaptırım kararına Avrupa Komisyonu enerji politikalarına ABD müdahalesinin kabul edilemeyeceğini belirterek ciddi tepki gösterdi. Ayrıca Avrupa mahkemeleri bu süreçte, Gazprom'un mevcut North Stream 1 su altı boru hattının kara uzantısı niteliğindeki OPAL boru hattındaki atıl kapasiteyi kullanma talebini uygun bularak, Gazprom'un hattın maksimum kapasitesi olan 55 milyar metreküpe yakın gazı Almanya'ya doğrudan ihraç etmesine izin verdi" diye konuştu.

Çin'in en önemli petrol tedarikçisi hala Rusya

Bilirgen, Rusya'nın Çin'e ihracatta ABD'nin bir numaralı petrol müttefiki Suudi Arabistan'ı 2016'da geçtiğini hatırlatarak "Buna göre, Rusya'nın 2017 yılında da Çin'e en çok ham petrol ihraç eden ülke olmayı sürdürmesini bekliyoruz. 2017 yılında yapılan tahminlere göre, Çin'e ihraç edilen toplam 382,6 milyon ton ham petrol ve petrol mamulünün yaklaşık yüzde 14,8'i, Rusya ve BDT ülkelerinden geliyor" dedi.

Ayrıca Rosneft'in %14 hissesinin Çinli CEFC China Energy Company Limited tarafından satın alınmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacağını belirten Bilirgen Rusya'nın bu sayede son 10 yılda petrol tüketimi yaklaşık %11 düşen Avrupa pazarına iyi bir alternatif geliştirdiğine dikkat çekti.

Petrol fiyatları dar bir banda sıkışmış durumda 

Bilirgen enerji piyasalarıyla ilgili ayrıca şu bilgileri verdi:

"Mevcut durumda birçok sektör yatırımcısı ve oyuncusu, farklı kaynaklardan gelen ve birbiriyle zaman zaman çelişen verileri dikkate alarak sektördeki trendleri anlamaya çalışıyor. OPEC'te üretimi kısmaya yönelik anlaşmanın ardından OPEC ülkeleri üretimlerini günde 1,2 milyon varil azaltmıştı. Fakat Libya ve Nijerya'daki (her iki ülke de OPEC'in üretim kısıntısına ilişkin Kasım anlaşmasından muaf durumda) üretimin son dönemlerde tekrar artması petrol fiyatının geçici dalgalanmalar dışında birçok petrol ve gaz şirketi tarafından orta vadede 50-60 ABD doları bandının dışına çıkmayacağına yönelik beklentilerin güçlenmesine sebep oldu."