Ekonomide büyük sınav başlıyor! Erdoğan ne yapacak?

Ekonomide büyük sınav başlıyor! Erdoğan ne yapacak?
Ali Babacan, Lütfi Elvan ve Cevdet Yılmaz'ın da desteklediği 'Yeni Yapısal Tedbir Planı' Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takılır mı?
 Ekonomi bürokrasisinde savaş mı başlıyor?

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, devletin üst düzey kurumlarının başında yer alan Devlet Planlama Teşkilatı-DPT'yi yakın bir gelecekte bekleyen 'büyük sınavı' bugünkü köşesinden yazdı. 

Sağlam, başta yolsuzluk iddiaları ve ekonomi alanında alınan tartışmalı kararların DPT'de Ali Babacan'ın da desteklediği bürokratları rahatsız ettiğini yazdı. 

Ekonomi alanındaki kulis bilgileriyle dikkat çeken Erdal Sağlam, "Şimdi yönetimdeki DPT'cileri zor bir sınav bekliyor; çünkü Başbakanlığı alan Ahmet Davutoğlu da, sesini çıkaramasa da, yaşanan yolsuzluklar ve kayırmalar nedeniyle, madenler dahil, sadece ekonomi değil sosyal olarak da sorunların çok büyüdüğünün farkında" diye yazdı ve ekledi:

"Yani bilip tasvip etmedikleri işleri düzeltmek için son fırsatları."

25 MADDELİK YENİ PLAN

DPT'cilerin "Davutoğlu ve Babacan ile birlikte, ekonomiyi yeniden rayına sokma, yolsuzlukları önleme imkanına" kavuştuklarını yazan Erdal Sağlam, 25 ana başlıktan oluşan yeni yapısal tedbir planın hazırlandığını söyledi. 

Sağlam'a göre DPT'ciler "Ekonomideki tıkanmayı aşmak için son fırsat" olarak bakıyorlar. 

ERDOĞAN TEDİRGİNLİĞİ

"Ancak Cumhurbaşkanı tarafından ne kadar izin verileceği konusunda tedirginler" yorumunda da bulunan Sağlam yazısına şöyle devam etti:

"Açıkçası; Babacan in son dönem motivasyonsuzluğu, Davutoğlu'nun ne kadar kararlı olacağına ilişkin belirsizlik morallerini bozuyor. Biliyorlar ki; sadece yapısal tedbirler de yetmiyor; gördükleri ve saptadıklarını bildiğimiz son döneme ilişkin yolsuzluklar ve usulsüzlüklere de artık dur demeleri gerekiyor.

LİSTEDE KİMLER VAR?

Kendilerini zor sınav bekleyen yönetimdeki DPT'ciler kimler derseniz; Babacan'la aynı anlayışı paylaşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, eski Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı. Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş. Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, TÜİK Başkanı Birol Aydemir. Başbakanlık Müsteşarlığı'na yeni atanan Kemal Madenoğlu, Kalkınma Müsteşarı olması beklenen Cüneyt Düzyol, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşan Feridun Bilgin'i bu isimler arasında sayabiliriz.
Geçecekleri sınavda sadece kendilerinin değil, DPT'nin de itiban söz konusu.