Başkan Yenialp: 'Esnafımızın ilk önceliği borçların ertelenmesi'

Başkan Yenialp: 'Esnafımızın ilk önceliği borçların ertelenmesi'
Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp esnafın acilen çözülmesi gereken sorunlarını Ticaret Bakanı’na iletti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la video konferans yöntemiyle görüşen Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp “Esnafımızın ilk önceliği borçlarının ertelenmesi” dedi. Yenialp açıklamasında şu konulara değindi: “Ekonominin atardamarı olan esnafın pandemi sürecinde en çok etkilenen kesim olduğu da açıktır. Bu nedenle Sn. Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıklara sürekli aktardığımız başlıca çözülmesini istediğimiz bazı taleplerimiz var. Bunlardan ilki, esnafı rahatlatacak bir adım olan kredi borçlarının tekrar ertelenmesi. Daha sonra halen kapalı olan internet kafeler ve oyun salonları açılmalı. Kahvehane ve kıraathanelerde tek kullanımlık örtü, her masaya sıfır oyun kâğıdı şartıyla oyun oynanmasına izin verilmeli. Motorlu taşıtlara ticari akaryakıt verilmeli ÖTV ve KDV kaldırılmalı. Bununla birlikte çek ve senetler de ötelenmeli. Sınavların olduğu saatlerdeki sokağa çıkma kısıtlaması esnasında lokanta ve restoranlara paket servis yapabilme imkânı tanınmalı. Esnafımızın tamamına, çarkların dönmesi için asgari ücret düzeyinde nakit yardımı yapılmalı.

'HERKESİN YARDIMINA KOŞAN ESNAF ŞİMDİ YARDIM BEKLİYOR'
Sokakların hareketi, rengi, ışığı, mahallemizin koruyucusu, herkesin yardımına koşan esnafımız, pandemi sürecinde yardım bekleyen kesim oldu. Birçok devlet desteği bu dönemde esnafımıza sağlandı fakat destekleyici yardımların daha da artması, esnafın kaldıramayacağı yüklerin ise azaltılması gerekiyor. Örneğin akşam saat 10’dan sonra alkollü içki satan yerlere kesilen cezanın 320 bin TL’ye kadar çıkacağı açıklandı. Orantısız cezalar yerine ödenebilir seviyede cezalar olmalı. Esnafa taşıyabileceği kadar yük verilmeli. Aylarca dükkânı kapalı olan esnafın en azından ödediği kiradan stopaj kaldırılmalı. Öte yandan kantinci ve servisçi esnafımız zaten okulların kapatılmasıyla çok büyük zarar görmüşken, gelecek yıl eğitim öğretim döneminde kiraların ve servis fiyatlarının artırılması çok büyük bir yıkım oldu. Yaşanan bu sorun için de yeni bir düzenleme müjdesi bekliyoruz.”