Velilerden bakanlığa ‘özel yerleştirme’ tepkisi

Velilerden bakanlığa ‘özel yerleştirme’ tepkisi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okul puanı ile değil de TEOG puanıyla bir öğrenciyi Üsküdar Amerikan Lisesi’ne “özel yerleştirme”si diğer velileri de harekete geçirdi.
 Okula dün 490 puanlı bir öğrencinin velisi noter kanalıyla bir tebligat göndererek, çocuğunun alınması için ihtar çekti. Aynı şekilde SEV (Sağlık Eğitim Vakfı)’nın ilköğretiminden mezun olan ve Üsküdar Amerikan Lisesi’ni 0,1 puanla kaçıran başka bir öğrenci velisi daha noter kanalıyla okula çocuğunun alınması için tebligat gönderdi. Okul da gelen yazıyı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi. Daha yüksek puanlı diğer öğrencilerin okula başvuruları sürerken TEOG puanıyla “özel yerleştirme” yapılmasının ardından diğer kolejlere de veliler benzer başvurularda bulunuyor.

E-OKUL’DAN KAYIT
Hürriyet’in yaptığı araştırmaya göre Üsküdar Amerikan Lisesi kontenjanı bu yıl 168 idi. Üçüncü kayıt döneminde okul kontenjanını doldurdu. Ancak, nakil döneminde devlet liselerine giden öğrencilerle birer, ikişer öğrenci kaydını aldı, anında yeni öğrencilerle kontenjan tamamlandı.
Kontenjan tamamlanıp, dersler başladıktan sonra “Özel yerleştirilen” öğrencinin alınmasının ardından Üsküdar Amerikan Lisesi, çocuğu 17 kişilik hazırlık sınıfına başlattı. Ancak, Bakanlığın Eylül ayında çıkardığı yönetmeliğe göre bir sınıfta en fazla 24 öğrenci bulunacağından lise gelecek yıl “25’inci öğrenci” için ek bir sınıf açmak zorunda. Yani “özel öğrenci”nin okula gelecek yıl maliyeti daha fazla olacak.
Okulların açılmasının üzerinde 2 aya yakın bir süre geçmesine rağmen Fransızca eğitim gören bir okuldan İngilizce eğitim yapılan bir okula gelen öğrencinin yeterlilik sınavına girdiği ve cuma günü okula başladığı öğrenildi. Gittiği sınıfta öğrenciler ilk yazılılarını tamamladığı için bu öğrenci normal yazılılarına katılamadı. Aynı velinin Alman Lisesi’ne de başvurduğu ama oraya kayıt yaptıramadığı ortaya çıktı.

DAVA AÇIYORLAR
Üsküdar Amerikan Lisesi’nin velileri ise Bakanlığa bireysel dava açmak için hukukçularla görüşüyor. Üsküdar Amerikan Lisesi Okul Aile Birliği’nin geçen hafta sonu kendi velilerine durumu yazılı olarak bilgilendirmesinin ardından bazı aileler Bakanlıkla ilgili dava sürecini başlattı. Öğrencinin geldiği Saint Joseph Lisesi velileri, “Bizim çocuklarımızın puanı daha yüksek, biz de başvuracağız” derken, Üsküdar Amerikan Lisesi’nde TEOG puanı yüksek olan öğrencilerin velileri de, “Biz de Amerikan Robert’i istiyorduk. Kadere ve kurallara razı olduk. Buraya kaydımızı yaptırdık. Bizden daha düşük puanlı bir çocuk geldi. Biz de aynı şeyi Amerikan Robert’e geçmek için kullanacağız” diyerek tepki gösterdi.