Tıp Dünyasının Önemli İsimleri ALKÜ’de

Tıp Dünyasının Önemli İsimleri ALKÜ’de
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi, tıp dünyasının önemli isimlerini ALKÜ’ye getirdi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi bilimsel alanda düzenlediği etkinliklerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Tıp Fakültesi, Türk bilim camiasının iki önemli ismini; İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hanefi Özbek ile TÜBA Asli Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç’ı Alanya’ya getirdi. Sunprime C-lounge Otel’de iki gün süren etkinlikte Prof. Dr. Hanefi Özbek “Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım kursu ile Biyoistatistik uygulamaları” kurslarında katılımcılara eğitim verirken Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç ise İşletme Fakültesi Konferans salonunda “Ülkemiz Temel ve Klinik Bilimlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi ve Yaygın Etkisi” üzerine düzenlediği etkinlikle öğretim üyeleri ve tıp fakültesi öğrencilerine önemli bilgiler verdi. Düzenlenen etkinliklere, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Güneş, Prof. Dr. Leyla Harputlu, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uysal, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Yalçın Günal, akademik personel ile öğrenciler katıldı. 

“ÜNİVERSİTEMİZ ÇOK İYİ GİDİYOR”
Yapılan etkinlikler hakkında konuşan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, ALKÜ’de hemen hemen her hafta her alanı yakından ilgilendiren etkinliklerin düzenlendiğini ifade etti. Rektör Pınarbaşı, “Sosyal, kültürel ve bilimsel alanda birçok etkinlik düzenliyoruz. Üniversitemizin çizgisi bu konularda çok iyi noktaya doğru ilerlemektedir. Özellikle bilimsel alanda düzenlenen etkinliklerin Üniversitemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öğretim üyelerimizin hazırladığı projeler var. Kabul edilen Bilimsel Araştırma Projeleri ve TÜBİTAK Projeleri var. Kısa zamanda bu konularda önemli başarılar elde ettik. En kısa sürede de bu projelerin sonuçlarından elde ettiğimiz verileri halkımızla da paylaşacağız. Ben bu önemli etkinlikleri düzenleyen Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz ve Dekan Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Yalçın Günal’a teşekkür eder, akademisyenlerimize de çalışmalarında başarılar dilerim. Ayrıca bu etkinliği veren iki değerli bilim insanı Prof. Dr. Kılıç ve Prof. Dr. Özbek’e teşekkür ederim” diye konuştu. 

“ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNE DESTEK SON YILLARDA ARTIYOR”
Ülkemizde Fizyoloji alanında önemli isimlerden olan, uluslararası 150 ‘den fazla bilimsel makaleye imza atmış, 5700 ‘den fazla atıfı ve 41 H-indeksine sahip, yurtiçi ve yurtdışı çok sayıda ödül almış olan TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç İşletme Fakültesi’nde düzenlenen etkinlikte şu konulara değindi: “Ülkemizde son yıllarda araştırma faaliyetlerine artan bir destek söz konusudur. Bu destek ile paralel olarak sayısal yaygın etkide istenilenin çok üstünde bir verimlilik söz konusu iken elde edilen çıktıların bilime katkısı son derece kısıtlı düzeydedir. Bu durum bize temel bilim çalışmalarına yatırım ve farkındalık açısından hak ettiği önemin verilmediğini ve zamana uygun gereken stratejik planlamanın yapılmadığını göstermektedir. Buna gerekli insan kaynağının planlanmasındaki sorunların ve sorunlara yönelik yaklaşımlarındaki eksikliklerin eklenmesi de söz konusudur. Bu tartışma şeklinde planlanan konuşmada ülkelerin karşılaştırmalı çalışma önceliklerinin yanında temel bilimlerin önemi değerlendirilmiştir” şeklinde konuştu. 

KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU KURULACAK
ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Yalçın Günal’ın koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Hanefi Özbek ‘in eğitmenliğinde yapılan ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından bir gözlemcinin de katıldığı “Klinik Araştırmalarda Etik Yaklaşım Kursu”nda toplam 57 öğretim üyesi ve tıp fakültesi öğrencisi eğitim aldı. Kursun sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılarına başarı belgeleri verildi. Sertifikaların onayından sonra üniversitede Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış “Klinik Araştırmalar Etik Kurulu” kurulması için çalışmalara başlandı.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİLDİ
Kurs Koordinatörü Yrd. Dr. Günal “Yapılan kurslar kapsamında ve alınan eğitimler sonucunda öğretim üyelerimizin proje hazırlama ve bilimsel çalışma yapma konusundaki yeteneklerine katkı sağlamayı planladık. Bu eğitim sonrasında kurulacak olan Etik Kurullar ile araştırmacıların hata yapma payını minimuma indirmek mümkün olacaktır. Bu kurs ve konferansların düzenlenmesinde bizleri kırmayıp İstanbul ‘dan gelen Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Hanefi Özbek ’e ve Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç’a, desteklerini hiçbir zaman bizden esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ‘na, gelecekte çok başarılı hekimler olarak Ülkemize hizmet edeceğine inandığım ve söz konusu etkinliklerimizin hazırlıklarında aktif olarak görev alan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğundaki (ALKÜBAT) bütün genç meslektaşlarıma ve elbette eğitim süresince bizlere Türk insanının misafirperverliğini en üst seviyede bir kez daha hissettiren Sunprime C-lounge otelinin sahibi Sayın Şükrü Cimrin ve Genel Müdürümüz Sayın Derviş Burak Yakan’a teşekkür ederim. “ şeklinde açıklama yaptı.