Müftü İlhan: Allah'ın adıyla okumak gerekir

Müftü İlhan: Allah'ın adıyla okumak gerekir
Alanya Müftüsü Dr. İhsan İlhan’ın gençlerin bireysel, sosyal, dini, duygusal ve ahlaki yapılarının değerlerimize uygun bir şekilde gelişmesine ve yetişmelerine yardımcı olmak üzere İlçemizdeki lise ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu konferanslar devam ediyor.

Alanya Müftüsü Dr. İhsan İlhan son olarak Ümit Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Program kapsamında öğrencilere hitap eden Müftü İlhan şu ifadelere yer verdi:

GENÇLER ÜRETKENDİR
Gençler dinamizmin en verimli çağını yaşıyorlar. Gençler etkendir, üretkendir. Onun için gençlerle buluşmak gençlerle hemhal olmak hasbihal etmek insana ayrı bir enerji ve güç veriyor.

İNSANI İNSAN YAPAN EN ÖNEMLİ UNSUR EĞİTİMDİR
Değerli öğrenciler! İnsanı insan yapan en önemli unsur eğitimdir. Öğreti ve bilgi tek başına değer değildir. Bilgi insanın özelliklerinden ve insani değerlerinden uzaksa zulüm aracıdır. Bugün yeryüzünü kan ve göz yaşına çeviren vahşi hayvanlar değil insanlardır. Siz günde yüz insanı öldüren hiç hayvan gördünüz mü? Göremezsiniz… İşte bugün sözde bilginin sahibi olanlar dünyayı yönetmeye talip olanlar bu vahşeti yapıyorlar.

ALLAHIN ADIYLA OKUMAK GEREKİR
Değerli öğrenciler! Okurken Allahın adıyla okumak gerekir. İslam’da helaller ve haramlar insanlarla, insanların kişiliğiyle, karakteriyle ilgilidir. Dinimizde sürünen hayvanlar, gagalı hayvanlar, pençeli hayvanlar ve yırtıcı hayvanlar haram kılınmıştır. Çünkü insanın yediği her besinden her gıdadan karakteri, şahsiyeti oluşur. Medeniyetimizin en büyük yapı taşlarından birisi olan, felsefeci, sosyolog ve tarih bilgisini en güzel bir şekilde anlatan İbn Haldun da coğrafyanın bile insanın karakterini etkilediğini ifade ediyor.

İNSANI İNSAN YAPAN RUHUDUR
Değerli öğrenciler! Unutmayın ki insanı insan yapan şekli, şemali değil; ruhudur. Yediğimiz her türlü besin ve gıda da ruhumuzu etkiler. Allah da topraktan temiz olanları helal; kirli olanları ise haram kılmıştır. Helaller insanlar için onların mutluluğu için yeter de artar. Allahın nimetlerini sayamaya kalksak sayamayız. Bütün bu nimetler, helal besinler bizim karakterimizi oluşturur.

GIDALARIN BİZİ BESLEDİĞİ GİBİ OKUDUKLARIMIZ DA BİZİ BESLER
Değerli Öğrenciler! Yediğimiz gıdalar bizi beslediği gibi okuduklarımız da bizi besler. Mutlak okumak yoktur. Faydalı okumak, hayırlı okumak vardır. Okuduklarımız bize kazanç getiriyorsa faydalıdır, aksi halde zararlıdır. Peygamberimiz şöyle dua ediyor: “Allah’ım! Faydasız ilimden, huşu duymayan kalpten, doymak bilmeyen nefisten ve kabul edilmeyen duadan sana sığınırım.” Peygamberimiz işte bu duaları bizlere öğretmek için yapıyor.

İNSANLAR VAR OLANI ÖĞRENİRLER
Değerli öğrenciler! İnsanlar var olanı öğrenirler, yok olanı öğrenemezler. İnsanın bilgisi var olan eşyayı tanımaktır. Suyun kaldırma kuvveti var mıydı buldular? yoksa buldular da mı var oldu?, Yer çekim kuvveti var mıydı da buldular yoksa buldular da mı var oldu? İşte, matematiğin, fiziğin, biyolojinin, kimyanın bütün bunların sahası hayatın içindedir.

İNSAN BEYNİYLE, AKLIYLA, GÖNLÜYLE İNSANDIR
İnsan beyniyle, aklıyla, gönlüyle insandır. Gönül insandan başka hiçbir varlıkta yoktur. Gönül yalnız insana aittir. Peygamberimiz şöyle buyuruyor “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki, o iyi, doğru ve düzgün olursa bütün vücut iyi, doğru ve düzgün olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O kalptir.” Kalbimizin ahengi bozulsa bütün vücudumuz sarsılır. İnsanın kalbi güzelse, temizse, iyiliklerle doluysa o beden de o hayat da aynı şekilde temizdir, güzeldir ve insanidir. Temizlik ise sadakattir, dürüstlülüktür, doğruluktur, hakkaniyettir, eziyet etmemektir, istismar etmemektir, faydalanıp atmamaktır ve aynı zamanda eliyle, diliyle güzel davranmak, faydalı olmaktır. Peygamberimiz Müslümanı, elinden ve dilinden diğer Müslümanların zarar görmediği, emniyette olduğu, güvenilir kimse olarak tanımlıyor. Sizler de bulunduğunuz her yerde her konumda bu güvenilir olacaksınız.

KALBİN MEYVESİ, GIDASI RABBİNİ TANIMAKTIR
Değerli öğrenciler! Kalbin meyvesi, gıdası rabbini tanımak, O’na en güzel bir şekilde kul olmak ve O’nun gösterdiği prensiplerle kalbi doyurmaktır. İnsanı insan yapan rabbiyle buluşması tanışmasıdır. İnsanoğlu daima kainat ile barışıktır. İnsanını kalbi, gönlü bozulursa kötülüğe yönelir ve kainatla kavga eder.

KALBİN ARKLARI VARDIR
Kıymetli öğrenciler! Nasıl bir gölün arkları varsa kalbimize giden de arklar vardır. Kalbimize giden bu arklar pis ve kötü olursa kalbimiz kirlenir ve katılaşır. Eğer bu arklar temiz olursa kalbimizde güzelleşir, nurlanır. Kuran-ı Kerim de insanın katılaşmış kalbinin taştan daha sert bir şekle dönüştüğünü ifade ediyor. Taş bile duvar olur bizler için bir sığınak bir ev olur, içinden su çıkar yine insanlara faydalı olur; ama insan zarardan başka bir şey olmaz. Katılaşmış bir kalp,merhametten, şefkatten mahrum olur. İnsanın kalbini temizleyen, berraklaştıran, güzelleştiren şeyler ise azalarından güzel şeylerin akmasıdır. Güzel söz, güzel davranış, iyilik, sadakat, fedakarlık, emniyet, güven, hayır, hasenat gibi bütün güzel duygular insanın kalbini güzelleştirir ve nur olur.

İNSANI İNSAN YAPAN AKLI VE KALBİDİR
Değerli öğrenciler insanı insan yapan aklı ve kalbidir. İnsanın kalbinde ne varsa dışarı da o yansır. Akıl nurdur; hak ve batılı, doğru ve yanlışı ayırt eder. Eğer aklınızı güzel şeylerle süslemez ve beslemezseniz o akıl güzel kullanılmaz ve güzel çalışmaz. En güzel anlam; insanın erdemidir, ahlakıdır, şerefidir.Bunu da insana sağlayan kalp ve akıldır” dedi.