Müftü İlhan “Ahlak hayatımızın tamamını kuşatan bir değerdir”

Müftü İlhan “Ahlak hayatımızın tamamını kuşatan bir değerdir”
Alanya Müftüsü Dr. İhsan İlhan’ın gençlerin bireysel, sosyal, dini, duygusal ve ahlaki yapılarının değerlerimize uygun bir şekilde gelişmesine ve yetişmelerine yardımcı olmak üzere İlçemizdeki lise ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu konferanslar devam ediyor.

Alanya Müftüsü Dr. İhsan İlhan son olarak Mehmet Arif Türktaş Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Program kapsamında öğrencilere hitap eden Müftü İlhan şu ifadelere yer verdi:

“İstikbalimiz olan gençlerle bir arada bulunmak bizim için en büyük değerdir”
Sizlerin aranızda bulunmaktan mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Gönülleri tertemiz zihinleri berrak, geleceğimizin en büyük nimetleri, istikbalimiz olan gençlerle bir arada bulunmak benim için en büyük değer en büyük kıymettir. Bugün sizlerle buluşmamıza vesile olan sayın müdürümüze ve sizlere çok teşekkür ediyorum.

“İnsan Allahın yarattığı en mükemmel varlıktır”
Değerli öğrenciler insan çözülebilmiş bir varlık değildir. Bir anda sevinen ve aynı anda ağlayan bir varlıktır. Bir anda sevinç içindeyken bir anda kederlenen bir varlıktır. Ağladığında gözünden yaş gelen bir varlıktır. Zihninde bir anda milyonlarca fikrin akın ettiği bir varlıktır. Kainatta ne varsa kendinde toplanmış bir varlıktır. İnsan, Allahın yarattığı en mükemmel ve en güzel sanat eseri olan bir varlıktır. Allah’ın yeryüzünde en şerefli kıldığı, diğer varlıklardan üstün kıldığı bir varlıktır. İnsan aynı zamanda Kainattaki her şeyden kendisinde bir numune taşıyan bir varlıktır.

“Bütün gıdalarımız topraktandır”
Değerli öğrenciler, bizler topraktan geldik ve tekrar toprağa gideceğiz. Aynı zamanda da bütün gıdalarımız topraktandır. Toprak ana unsurumuzdur. Bütün nimetlerin esasıdır. Allah kainatı da bizim için var etmiş ve kainata hükmetmesi için de insana imkanlar vermiştir. Allah insana akıl vermiş ve aklıyla kullanabileceği türlü nimetler bahşetmiştir.

“Akıl bizim için en büyük nimettir”
Akıl bizim için en büyük nimettir. Sizler de aklınızı asla bir çöplük gibi kullanmayın. Allah her şeyi en güzel bir şekilde yaratmış ve yarattıklarını da kullanmak için bir ölçü koymuştur. Bozuk yiyecekleri yediğimiz zaman nasıl ki midemiz bozuluyorsa; bozuk düşünceleri, fikirleri de aklınıza koyarsanız o zaman da aklınız zehirlenir. İnsanlar mide zehirlenmesinin çabuk farkında olurlar ve hemen tedavi olurlar ancak akıl zehirlenmesini fark etmek oldukça zordur. Onun için insan yaratılışındaki temizliğini daima devam ettirmesi gerekir. İşte buna da ahlak deniliyor.

“Ahlak temiz insan demektir”
Ahlak temiz insan demektir. Ahlaklı insan temiz insan demektir. İnsan olmak, insan kalmak demektir. Ahlak birkaç davranış biçimi değildir. Birkaç faaliyet değildir. İnsanın bütün yaşam biçimini hayat tarzını içine alan en güzel davranış biçimidir. İşte ahlak budur. İnsan sözüyle, duruşuyla, sosyal hayatındaki ilişkileriyle insandır.

“Allaha kulluktan sonra sözü dinlenecek önce anne sonra da babadır”
Allaha kulluktan sonra sözü dinlenecek, emrine itaat edilecek, gönlü hoş edilecek, sevgisiyle bağrına basılacak kişi önce anne sonra da babadır. O yüzden anne babayı tersleyen bir nesil, bir gençlik asla düşünülemez. Unutmayın ahlakın ergenliği ve ergensizliği yoktur. İnsanların değişkenlikleri vardır ama insanlar güzel bir şekilde eğitildikleri zaman, kalbine ahlak yerleştiğinde o insan için karakter olur, kişilik olur ve fiziksel değişmeler onu yanlış şeyler yapmaya asla sevk etmez.

“Ahlak her hal ve durumda zorlanmadan yapılan güzel davranışlardır”
Ahlak her hal ve durumda, her ortamda değişmeyen ve zorlanmadan yapılan güzel davranışlardır. Zorlamayla yapılan davranışlar ahlak değildir. Ahlaklı kişi kim ne derse desin yapılması gereken doğru davranışı zorlanmadan yapan kişidir. Güzel ahlak insanın sözünde, özünde, işinde, çalışmasında ve bütün faaliyetlerindedir.

“Kötülükler küçük küçük başlar”
Kötülükler küçük küçük başlar. Kötülüklere alışanlar birden bire alışmıyorlar. Bir şey yapmaz şunu bi dene diyen kötü arkadaşlar vesilesiyle başlanıyor. Kötülüklerin kapısı aralanırsa sonra ardına kadar açılır diyor Cenab Şahabettin. Yani bir kötülük bir defa işlenirse artık o kötülük işlenmeye devam eder.

“Ahlak insanın yaşantısıdır”
Ahlak insanın yaşantısıdır. Ahlaklı insan asla yalan konuşamaz. Ahlaklı insan her zaman dürüsttür. Hiçbir zaman aldatıcı olamaz. Hiçbir zaman kandıramaz. Şaka bile olsa asla yalan söyleyemez. Ahlaklı olmak demek her zaman dürüst olmak demektir. Her zaman insanlara faydalı olmak demektir. Hz. Peygamber gibi -komşusu açken tok yatan bizden değildir- diyen bir merhamet abidesi olmak demektir. O nedenle insanın sözü daima doğru olacak. Münasebetleriyle kırıcı olmayacak. Kıran, döken olmayacak.

“İnsanlık sizi bekliyor”
Değerli öğrenciler insanlık sizi bekliyor. Sizler hem bilgi sahibi olacaksınız hem de hangi meslek sahibi olursanız olun o mesleğin en iyi adamı olacaksınız. Daima erdemli, kişilikli ve şahsiyetli olacaksınız. İnsanlığa insanlığı öğretmiş bir medeniyetin sahibi olduğumuzu aklınızdan asla çıkarmayacaksınız. Dışarıdan birilerinin bizlere hak hukuk öğretemeyeceğini bütün hakların en güzelinin bize ait olduğu bilecek ve kendinizi bu şekilde yetiştireceksiniz.

“Bilgi tek başına insanı güçlü kılmaz”
Bilgi tek başına insanı güçlü kılmaz. Eğer insanda ahlak yoksa o bilgi insanlık için zulumdur. Peygamberimiz ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim derken islamın bütün emir ve hükümlerinin, bütün esaslarının ahlak üzere olduğunu bizlere beyan ediyor. Yalan söylemeyeceksin hakkın olmayan bir şeye elini uzatmayacaksın, komşunu incitmeyeceksin, başkalarını rahatsız etmeyeceksin, başkalarının malını izinsiz asla kullanmayacaksın. Büyüklerine, öğretmenlerine saygı küçüklerine sevgi gösterecek, kamu malına asla zarar vermeyeceksin. Bütün bunlar işte ahlaktır. Mühim olan hayatın içinden nerede olduğumuzu bilip insan olmanın ve insan kalmanın en büyük değer olduğunu bilmemizdir.

“Ahlak hayatımızın tamamını kuşatan bir değerdir”
Ahlak bütün hayatımızı kuşatan bir değerdir. İnsan kalbiyle insandır, aklıyla insandır. Aklını, kalbini güzel şeylerle doldurduğunda o insan kıymetli ve değerlidir. Aklı, kalbi fasit ve bozuk şeylerle dolmuşsa o insandan artık hayır beklenmez ve o kişiden kötülükten başka bir şey çıkmaz.

“Ahlaklı olmak güzel bir hayat yaşamak demektir”
Ahlaklı olmak güzel bir hayat yaşamak demektir. İnsan olma şerefini korumak insani değerlerle yaşamak demektir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize ahlaklı ve erdemli bir hayat sürmenizi temenni ediyor, tatilinizin hayırlı olmasını diliyor, hayatınızda başarılı olmanız dileklerimle hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” dedi.