Maliyeden Nöbet Ücretine Olumsuz Görüş

Maliyeden Nöbet Ücretine Olumsuz Görüş
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü "Genel idari izinli olunan günlerde de nöbet ücreti ödenir mi?" sorusuna 17/02/2016 tarih ve 1800867 sayılı yazısı ile "Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin yapılmış sayılıp sayılmayacağı hususunda Maliye Bakanlığından görüş istenmiş olup cevap alındığında ayrıca açıklama yapılacaktır." cevabını vermiştir.
 "MEB, nöbet ücretini Maliyeye sordu" haberimizde, "MEB, bu yazısında; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin" ifadesini kullanarak kanaatimizce ücret ödenmesi taraftarı değildir. Çünkü Maliye Bakanlığına sorduğu soruda; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevi" demektedir. halbuki Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesinde "Madde 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." şeklinde yer alan düzenleme ile genel idari izinli olunulan günlerde de nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Örneğin; hazırlık ve planlama görevi de fiilen yerine getirilmeyen bir görevdir ve karşılığında ek ders ücreti ödenir. Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde de fiilen yerine getirilmeyen hazırlık ve planlama görevi ek ders ücreti ödenmektedir. Dolayısıyla nöbet ücreti de ek ders ücreti olduğundan fiilen yerine getirilmese de kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlere denk gelen nöbet ücretleri de ödenmelidir." demiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 23/02/2016 tarih ve 2082079 sayılı yazısı ile Maliye Bakanlığının 16/02/2016 tarih ve 1327 sayılı cevabi yazısını ilgililere gönderdi.

Maliye Bakanlığı 16/02/2016 tarih ve 1327 sayılı yazısında "Genel idari izinli olunan günlerde de nöbet ücreti ödenir mi?" sorusuna olumsuz cevap verdi.

Maliye Bakanlığı Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesine atıfta bulunarak şu açıklamayı yapmıştır;

"Toplu sözleşmenin yukarıda yer verilen 2. maddesinde yönetici ve öğretmenlerin genel idari izinli olma veya izinli sayılmaları durumunda ders görevinin yapılmış sayılacağı haller; aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevleri olarak tek tek belirtilmiş, ancak bunlar arasında nöbet görevine yer verilmediği ve ayrıca nöbet görevi karşılığı ek ders ücreti ödenmesinin de nöbet görevinin fiilen yerine getirilmesi şartına bağlanmış olduğundan, söz konusu 2. maddedeki durumlardan kaynaklanan sebeplerle nöbet görevini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin nöbet görevlerini yapmış sayılmayacakları ve bahsi geçen personele bu kapsamda fiilen yerine getirmedikleri nöbet görevleriyle ilgili herhangi bir ödeme yapılamayacağı mütalaa edilmektedir."

 

Bu görüş yazısında Maliye Bakanlığının Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesindeki "..izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen..."ibaresine neden atıfta bulunmadığı anlaşılamamaktadır. Nöbet görevi eğitim ve öğretim faaliyeti değil midir? Eğitim Öğretim faaliyeti değilse neden öğretmene bu görev verilmektedir? Madem öğretmene verdiniz neden ücretini vermiyorsunuz?

Ahmet KANDEMİR

Kaynak : memurlar.net