ALKÜ, Kök Hücre Ve Bağışını Anlattı

ALKÜ, Kök Hücre Ve Bağışını Anlattı
ALKÜ, Demirtaş İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerini “Kök Hücre” konusunda bilgilendirdi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Alanya’da bulunan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı çeşitli okullara yönelik bilgilendirme konferanslarına devam ediyor. “Bağımlılık” konusunda öğrencilerin korunması amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı rehber öğretmenlerin bilgilendirilmesinin ardından bu kez de “Bağışcılık” konusu üzerine öğrenci ve veliler bilgilendirildi. ALKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Maytalman tarafından Demirtaş İmam Hatip Ortaokulu’nda “Kök Hücre ve Kök Hücre Bağışı” hakkında bilgilendirme konferansı verildi. Öğrenci ve velilere yönelik düzenlenen programda Maytalman, konu hakkında detaylı ve önemli açıklamalarda bulundu. 
Konferansta, “Kök hücreler kendini yenileyebilme ve farklı hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. Vücudumuzun her organ ve dokusunda bulunan bu hücrelerden tedavi amaçlı olarak faydalanılmaktadır. Özellikle kemik iliğinde bulunan kök hücreler lösemi, lenfoma ve aplastik anemi gibi hastalıklarda yarım yüzyıldır kullanılmaktadır.” şeklinde konuşan Maytalman, süreç hakkında bilgiler verdi.

Maytalman, “Nakil işlemleri önceleri kemik iliği ile yapılırken ilerleyen yıllarda kordon kanı ile de yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra kök hücrelerin kemik iliğinden damarlarda dolaşan kana geçmesini sağlayan ilaçların kullanılmasıyla bu işlem daha kolay hale gelmiştir.  Günümüzde kemik iliği daha az kullanılmakta olup, bu hücreler dolaşan kandan bir cihaz yardımıyla kan alma işlemine benzer bir teknikle toplanmaktadır.” dedi.

Özellikle çocukluk çağı olmak üzere lösemi ve bazı kalıtsal kökenli hastalıklarda etkili olan kök hücre tedavilerinde aile içerisinde uygun bir bağışçı bulunamaması halinde akraba dışı bağışçılara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Maytalman, “Bağışçı olmak tamamen gönüllülüğe dayalıdır ve iyi bir fedakârlık, cömertlik örneğidir. Sağlıklı olup 18-50 yaş aralığında olan herkes bağışçı olmak için başvurabilir.” diye konuştu. Salonda bulunan katılımcılara kök hücre bağışçılığının nereye yapılabileceğini de anlatan Yrd. Doç. Dr. Erkan Maytalman, “Ülkemizde akraba dışı kök hücre nakli ile ilişkili işlemler Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) tarafından organize edilmektedir. Bu merkeze, gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması Türk Kızılay’ı tarafından sağlanmaktadır.” dedi.