Mülteci Sığınağı Türkiye, İlk Kez Dünya İnsani Zirvesi'nin de Ev Sahibi

Mülteci Sığınağı Türkiye, İlk Kez Dünya İnsani Zirvesi'nin de Ev Sahibi
Dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumunda olan Türkiye, tarihinde ilk kez 2016 Dünya İnsani Zirvesi'ne (DİZ) ev sahipliği yapacak.

Dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumunda olan Türkiye, tarihinde ilk kez 2016 Dünya İnsani Zirvesi"ne (DİZ) ev sahipliği yapacak.

Zirvenin, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun, insan acılarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir dönemde düzenlenmesi dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimiyle ve Birleşmiş Milletler İnsanı Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (UNOCHA) organizatörlüğünde gerçekleştirilecek zirve, Devlet ve Hükumet Başkanları düzeyinde 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı"nda düzenlenecek.

BM Genel Sekreteri ile birlikte 3 milyonu aşkın sığınmacı barındıran Türkiye ev sahipliğinde yapılacak Dünya İnsani Zirvesi, dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek. Zirve vesilesiyle yine insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara cevap aranacak.

AFETLERİN DÜNYAYA MALİYETİ 300 MİLYAR DOLARI AŞTI

Zirvenin, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun, insan acılarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığı bir dönemde düzenlenmesi dikkat çekiyor. Kayıtlara göre belirtilen dönemde, 60 milyon insan çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon insan doğal afetlerden dolayı mağdur oluyor. Bu afetlerin dünya ekonomisine maliyeti 300 milyar doları aşmış durumda.

Günümüzde insani yardıma muhtaç insanların sayısı hızla artarken, insani yardım sistemi de daha etkin müdahale yöntemleri geliştirme ve mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma mecburiyetiyle karşı karşıya bulunduğu, zirvenin de bu şartlar çerçevesinde, ilgili tüm paydaşların katkılarıyla mevcut küresel insani sistemin karşılaştığı sınamalara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçladığı vurgulandı.

Söz konusu zirvenin, daha önce gerçekleşen 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacağı kaydedildi.

ZİRVEDE YOĞUN ETKİNLİK

2016 Dünya İnsani Zirvesi kapsamında; açılış ve kapanış seremonileri, üye ülke ve diğer paydaşların taahhüt beyanları, 7 ayrı yüksek düzeyli liderler yuvarlak masa toplantısı, 12 başlıkta daha teknik düzeyde gerçekleştirilecek özel oturum, hükümetler, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, özel sektör ve diğer paydaşların düzenleyeceği brifing toplantıları, seminerler, çalıştaylar ve paneller, insani faaliyetleri çerçevesindeki çalışma, ürün ve programlar sergilenebilecek.

ÜÇ YILLIK SOMUT İLERLEME HEDEFLENDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un önümüzdeki üç yıl zarfında somut bir ilerleme sağlanması çağrısı çerçevesinde toplanan zirve sonucunda üç belgenin ortaya çıkması bekleniyor.

Zirve sonunda yayınlanacak olan Başkanlık özeti raporu ve ilgili tüm taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı liste, en önemli iki sonuç olarak gösteriliyor. Ayrıca BM Genel Sekreteri tarafından önümüzdeki Eylül ayında, BM Genel Kurulu öncesinde 2016 Dünya İnsani Zirvesi’nin sonuçlarına ilişkin olarak bir rapor yayınlanması öngörüldü.