Gazipaşa'da Kavşaklar Kapandı, Konu Kapanmadı

Gazipaşa'da Kavşaklar Kapandı, Konu Kapanmadı
Gazipaşa'da kavşakların kapatılmasına tepki yağdı. Eski başkan Özgenç, mahkeme kararına rağmen kavşakların kapatılmasına seyirci kalan Belediye Başkanı Çelik’in görevini yapmadığını öne sürerken, Esnaf Odası ise eyleme hazırlanıyor..

Gazipaşa'da birçok vatandaşın hayatını kaybettiği yada sakat kaldığı kontrolsüz kavşaklar trafiğe kapatıldı. Karayolları, Nüfus Müdürlüğü ile Tuncerler Petrol karşısında bulunan kavşaklara demir bariyer yerleştirdi. Ancak, Yeni ve Pazarcı Mahalleri’ni birbirine bağlayan ve itfaiye, tapu, SGK, şehir stadı, kapalı spor salonu, meslek yüksek okulu gibi önemli kurumlara geçiş sağlayan Nüfus Müdürlüğü önündeki kavşağın kapatılması tepkileri de beraberinde getirdi. Eski Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Esnaf Odası Başkanı Mustafa Köse ve eğitimci Mustafa Gazioğlu, kavşağı düzenleyerek önlem almak yerine çareyi kapatmakta bulan Karayollarını eleştirdi. Tuncerler Petrol ile Nüfus Müdürlüğü önündeki kavşakların kendi ve daha önceki belediye başkanları döneminde meclis kararıyla plana işlendiğini belirten eski belediye başkanı Özgenç, “Karayolları bizim dönemimizde bölünmüş yol ve güvenlik gerekçesiyle kavşakları kapatmak istedi. Biz hem Nüfus hem de Tuncerler Petrol’ün oradaki kavşağın kapatılmasına dava açtık. Çünkü Tuncerler Petrol’ün oradaki kavşak, Beyobası Mahallesi’ni yeni hastaneye ve denize ulaştıran önemli bir kavşak. Diğeri ise itfaiyenin çıkış noktası olmasının yanısıra, Yeni Mahalle’nin ve şehir içi trafiğinin yükünü azaltan bir kavşaktır. Dava açtık kazandık ve Karayollarına ‘Kavşakları eski haline getirin’ dedik. Onlar da ‘Bir üst mahkeme Danıştay’a dava açtık sonucunu bekleyeceğiz’ dedi. Normalde mahkeme kararının hemen uygulanması gerekirdi. Ancak Karayolları işi savsaklayarak, buraları sinyalizasyon lambası olmadan ve hiç bir trafik önlemi almadan ilkel bir şekilde bıraktı. Onlarca insan kaza geçirdi. Çok ciddi sıkıntılar oldu. Şimdi işin kolayına kaçıp kavşakları kapattı. Madem yargı kararına rağmen bu kavşağı kapatacaktınız, 3-4 yıldır niye beklediniz? Kapatmak yerine kavşağı iyileştirip, sinyalizasyon lambası koysaydınız bu kadar insan ölmez ve sakat kalmazdı. Güvenlik adı altında bu şehrin her tarafını duvar gibi kapatamazsın” dedi.

KOLTUĞUNDAN KALK SORUNLARA BAK

Kavşakların kapatılmasına seyirci kalan Belediye Başkanı Adil Çelik’in görevini yapmadığını öne süren Özgenç, “Benimle ilgili ‘Ruh sağlığı iyi değil’ diye açıklama yapacağına, görevini yapsın ve kavşakların güvenli hale getirilerek açılması için mücadele versin. Kendisine hatırlatmak istiyorum, insanların psikolojik durumuyla ilgilenmek yerine görevini yapsın. Bakınız, ben muhalefette bir belediye başkanı iken bu şartlara rağmen bu kavşakların kapatılmaması ve güvenli hale getirilmesi için dava açtım ve kazandım. Ancak, kendisi iktidardayken kavşaklara sahip çıkamıyor Yargı kararı lehine olmasına rağmen kavşakları kapattırıyor. Sen, bu kavşakları kapatanlara ‘Burası şehir merkezi kardeşim. İlçemin göbeğindeki kavşakları kapatamazsın. Buralara güvenli döner kavşaklar yapın’ neden diyemiyorsun? Mahkemeyi bırak, neden idari yoldan bunu çözemiyorsunuz? Ayrıca pratisyen doktorların, benim ruh sağlığımla ilgili teşhis koyabilmesi için Tıpta Uzmanlık Sınavına(TUS) girip uzmanlık eğitimi alarak psikiyatri olması lazım. Yani, Adil Çelik’in bu konuda bir uzmanlığı olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki bir Belediye Başkanı’nın böyle açıklamalar yapması acı bir şey, vizyonunu ortaya koyuyor. Gazipaşa’yı yöneten anlayış bu işte. Sosyal medyada polemik yaparak, belediye yönetilmez. Gazipaşa’daki 2 kavşağın kapatılması, buradaki yönetimin acizliğini gösterir. Benimle uğraşacağına, koltuğundan kalk da bu ilçenin sorunlarına bak” diye konuştu.

"DENİZYOLUNU'DA KAPATALIM"

Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise kavşakları kapatan Karayollarını protestoya hazırlanıyor. Konu ile ilgili haber merkezimize açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Köse, “Antalya’daki insanın burası umurunda bile değil. Yan yollar ile Denizkızı Kavşağı’na bağlantı sağlanacakmış. Bu kavşakları kapatarak değil, battı çıktı yada sinyalizasyon ile çare üreteceksiniz. Daire amirlerinden izin aldığımız takdirde, kavşakların kapatılmasıyla ilgili eylem yapmayı düşünüyoruz. 10-15 dakika kapatalım ki yolu, Antalya sesimizi duysun. Kapatmak çare değil, çözüm bulunsun. ‘Ölümlü kavşağı kapatmak kolaysa Denizyolunu da kapatın’ diyen vatandaşların tepkisi var. O zaman her kaza olan yeri kapatacak mıyız?” diye sordu. Başkan Köse ayrıca Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı’na konuyu aktardığını, yasal yollardan çözüm için de destek istediğini bildirdi.

TEK KAVŞAKLA TRAFİK ÇİLEYE DÖNÜŞÜR

Daha önce yaptığı açıklamada Nüfusu Müdürlüğü önündeki kavşağı ‘Tuzak’ olarak nitelendiren eğitimci Mustafa Gazioğlu da, “Karayolları Bölge Müdürlüğü D 400 Karayolu üzerinde genişletme çalışmasına başlamadan önce burada kontrollü geçiş için, trafik lambaları vardı. Ve benim bildiğim bir kaza da yaşanmadı. Ancak bundan üç buçuk yıl önce genişletme çalışmaları sırasında trafik lambaları söküldü. Hatta bir ara trafiğe kapandı. Gazipaşa Belediyesi’nin konuyu mahkemeye götürüp kazanması ile burası yeniden geçişlere açıldı. Ancak Karayolları Bölge Müdürlüğü davayı bir üst mahkemeye, Danıştay’a taşıdı. Burası da araçların geçebileceği kadarıyla açıldı. Buna kavşak denmez. Zira kavşağın işareti, levhası, sinyalizasyonu, cebi veya işaretçisi (Bir polis memuru gelir trafiği düzenler) olur. Burada hiçbir şey yok. Kim kime, dum duma bir trafik. Hal böyle olunca kazalar da kaçınılmaz oldu. Bu zaman zarfında bir sürü can ve mal kaybı yaşandı. Bunlardan bazıları da benim akrabam veya tanıdığım kişiler. Ben de vicdanen rahatsız olup, bu meseleyi çeşitli platformlarda dile getirdim. Yollar, insanların hayatlarını kolaylaştırmak, kurallar da insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için vardır. Hiçbir kişinin veya kurumun menfaati insan hayatından daha önemli değildir. Yapılması gereken buranın bir kavşak olarak düzenlenmesidir. Çünkü çarşı merkezinin D 400 Karayoluna tek kavşakla bağlanması düşünülemez. Zaten çarşı belli bir bölgeye sıkışmış durumda, bir de o bölgede yaşanacak trafik yoğunluğunu düşünürsek giriş çıkışlar çileye dönüşecektir. Aklın yolu birdir. Danıştay’ın kararının kavşağın açılması yönünde olacağını düşünüyorum. Karar çıkıncaya kadar yapılması gerekenler; Denizkızı kavşağında ki yeşil ışıkların sürelerinin şehir lehine değiştirilmesi. Yargı kararının hızlandırılması ve şehir içinde trafiğin yavaşlatılması adına Deniz Yolu üzerine sabit radar ve trafik lambalarının konulmasıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: gzpajans