Payallar Mahallesi Koyuncular Sokak Sakinleri Gece Bekçilik Gündüz Çiftçilik Yapıyor, Uyumak Yok !

Payallar Mahallesi Koyuncular Sokak Sakinleri Gece Bekçilik Gündüz Çiftçilik Yapıyor, Uyumak Yok !
Alanya payallar Mahallesi koyuncular sokakta son zamanlarda artan seradan domates, salatalık hırsızlığı nedeniyle üreticiler endişeli. Sera üreticilerinin başı hırsızlarla dertte. Payallar da sera üreticileri en büyük sıkıntının hırsızlık olayı olduğunu belirtti.

Hırsızlık olayı en yoğun son 20 gündür payallar mahallesi koyuncular sokak İşamlı Burun ve apalaklar sokak payallar arıtma tesisi mevkiinde  meydana geliyor. Dün gece sera nöbetinde çiftçiler hırsızları fark etti ancak hırsızlar kaçmayı başardı.

Koyuncular sokakta üreticilerin başı hırsızlarla dertte. 
Domates ve salatalık fiyatları'nın yüksek olması ve alıcısı'nın kolay bulunması nedeniyle seralar da art arda yaşanan hırsızlıklar üzerine üreticiler, isyan etti. Son günlerde artan sera hırsızlığı olaylarına karşı güvenlik güçleri jandarma dan hırsızların bir an önce  yakalanılması isteniyor.

Koyuncular sokakta yaptığımız röportaj: 

Koyuncular sokak İşamlı Burun ve apalaklar sokak sakinlerinden ; Hasan Koyuncu, Abdullah Çelik, İbrahim Turaç, Mehmet Çelik, Mert Ak Aslan, Halim Aydın son 20 her gün  gece sera bekçiliği gündüz ise çiftçilik yapıyoruz. Artık yorulduk gece gündüz çalışmaktan. Geceleri havada çok soğuk.Koyuncular sokak sakinleri gece sera nöbeti tuttukları  yere jandarma çağırdıklarını durumu izah ettiklerini ve hırsızların bir an önce yakalanmasını istediler.Biz her gün gece nöbeti tutuyoruz, hırsızlar genellikle gece saat: 4 ve 6 arasında geliyor 7 - 8 kişi olduklarını tahmin ediyoruz. Ama bizim çabamız hırsızları yakalamaya yetmiyor. Jandarma ekipleri herkes serası'nın başına bekçi tutsun biz elimizden geleni yapacağız, hırsızların yakalanması için umumi bir çalışma içindeyiz fakat çok fazla mahalle sayısı var yetersiziz dedi. Koyuncular sokak sakinleri hırsızların yakalanmaması durumunda en son çare Cimer den yardım talebinde bulunacaklarını söylediler.


“Domates ve Salatalıkta en  büyük sıkıntımız  hırsızlık olayı”

Duruma tepki gösteren koyuncular sokak sakinlerinden Fatih Şahin Koyuncu ;
“Sera üreticileri en büyük sıkıntımız zaten hırsızlık olayı. Her şeyin önüne geçiyoruz, hırsızlığın önüne geçemedik. Biz artık bıktık usandık. Üreticilerden bir tanesi yatağını seraya taşımış gece serada yatıyor. Yani üretici yeter artık diyor. Çünkü serada hırsız yakalandıktan sonra ne olacak inanın ben kestiremiyorum. Hırsızı yakalayıp ‘Tarlaya gömeceğim’ diyenler var, ‘Kolunu kanadını kıracağım’ diyenler var. Olayın bu noktaya kadar gelmesinin sorumluları kim ben bilmiyorum. Burada üretici gerçekten iyi bir niyetle sadece üretimini yapıyor. Evini geçindirmeye çalışıyor. Buna engel olunuyor. Sanki ‘Sen bahçede üretim yapma. Aileni geçindirmeye çalışma. Bu işleri bırak, hırsızlık yap, soytarılık yap’ havasında gerçekleşiyor. Bizim üreticimizin aklında sadece evini geçindirmek var. Ama buna engel olunuyor. Bir de çiftçilerin çok yüksek gelirleri yok. Domates, Salatalık  biraz para yapıyor biz memnunuz ama inanın bunu bize yedirmiyorlar. Hırsızlar sayesinde Sera'nın 3’te biri hırsıza gidiyor, 3’te 1’i masrafa gidiyor 3’te 1’i ancak kendilerine kalıyor” dedi.


“Her gece nöbet tuttuğumuz halde Hırsızlar ne Yakalandı ne de Pes etti ! "


Taşıması ve satışı kolay olduğu için sera ürünleri hırsızların gözdesi olduğunu belirten çiftçiler, “Bunun en büyük sebebi, hırsızlığın bir kaidesi var pahada ağır yükte hafif olması gerektiği söylenir. Zaten bunun her türlü şartına da avokadomuz uyuyor. Çok değerli, çok çabuk satılabilen, müşterisi çok olan bir ürün ve fiyatı da çok yüksek. Ama çiftçiler bu yönde çok sıkıntı çekiyorlar. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bize özel kanun çıkaramazlar ama nasıl olacaksa bize bir yardımda bulunsunlar. Çünkü ileriki günler güzel günler değil.