Akkaya, Kimseyi Kayırmadık Dedi

Alanya Şoförler Odası Başkanı 
Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, 12 yılı geride bırakmaları nedeniyel bir açıklama yaptı. Açıklamasında Akkaya, "Göreve geldiğimizde birçok şeyi vaad etmiştik. Vaad ettiğimiz birçok şeyi de gerçekleştirdiğimiz kanısındayım. Özellikle üretmiş olduğumuz projelerin konusunda insanlat bunların uygulanamayacağı şeklinde öngörüde bulunmuştu. Ancak birçok projemizi de uyguladık. Basit usül muhasebe ücretlerinden ücret almayacağımızı ve esnafın muhasebelerini odamız bünyesinde tutacağımızı vaad etmiştik. Bugün itibarıyla tam 12 yılı doldurduk. Binin üzerinde basit usül vergi mükellefi olan odamızda üye esnafa katkıda bulunmak, onları rahatlatmak amacıyla 12 yıl boyunca hiç muhasebe ücreti almadık. Ortamala esnafın cebinde bıraktığımız muhasebe ücreti de 2,2,5 milyon TL civarında. Bugün Alanya'daki odalar içerisinde en asgari olarak 15 TL alıyor. 2005'de başlattığımız uygulam sonucunda özellikle son dönem bazı odalarımız da bizim muhasebe uygulamamıza katıldı. 

'584 öğrenciye burs verdik'
Biz okuyan her çocuğumuza burs vereceğimiz dair sözümüz vardı. Bundan da şahsım ve yönetşim kurulum olarak çok onur ve gurur duyuyoruz. Bugüne kadar oda olarak 584 şoförün çoçuğuna burs verdik. Aylık verdiğimiz bırs bugün itibarıyla 80 TL. Ama rakamsal olarak baktığınızda 12 yılda ortalama 500 bin TL şoför çocuklarına katkı sağladık. Bu burslar geri dönüşümsüz olarak verildi.

'Şoförlere imkan sağladık'
2005'de göreve gelirken kamyoncu arkadaşlarımız sağda solda, binaların arkalarında kirada oturmaktaydı. Biz de göreve geldiğimizde zor şartlarda mesleğini icra eden arkadaşlarımızı odanın üçüncü katında konuşlandırdık. Son dönemde binanın içerisinde büyük oranda tadilat yaparak arkadaşlarımızın rahat, huzurlu şekilde mesleklerini icra etmelerini sağladık. 

'Kurtarıcı ücretlerini ödedik'
Devamlı trafikte olan şoför arkadaşlarımızın araçlarını her zaman için ücretsiz şekilde çektik. Her zaman için onların yanında olmaya çalıştık. Tükiye'de hiçbir odanın yapmadığı uygulamalara imza attık. Buna kamyoncu arkadaşlarımız şahit. Ülkenin neresinde kaza yaparsa yapsın, onların kurtarıcı ücretlerini ödemeye çalıştık. 

'Denetim komisyonları kurduk'
2005'e kadar resmi olarak yasa dışı taşımacılık olarak bizim esnafımızın ekmeğine ortak olanlarla ilgili yasal olarak bir komisyon kurulamamıştı. Yasal komisyonlar kurulmasıyla ilgili girişimlerimizi başlattık. Önce emniyetle işbirliği yaparak bir resmi komisyon kurduk. Daha sonra belediyemiz, büyükşehire geçmesi nedeniyle de büyükşehirde resmi denetim komisyonları kurduk. Bu komisyonları da çalıştırmaya çalışıyoruz. Burada özeleştiri de yapacak olursak 2014 sonrasında büyükşehirle ilgili bazı sıkıntılarımız da oldu. Zabıta yapılanmasında burada büyükşehir bazı eksikliklere mahal verdi. 
Özellikle şehir merkezindeki arkadaşlarımız bazı mağduriyetler yaşadı. Ulaşıma bakan büyükşehir zabıta sayısı sadece 2. Ama bununla ilgili defalarca Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile ilgili de yaptığımız görüşmelerde bunun en kısa zamanda giderileceğinin garantisini verdiler. İnşallah en kısa zamanda giderilir.

'Belediye 890 araca sistemi taktı'
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'e teşekkür ediyorum. Çünkü onlara en yakışır şekilde taksi duraklarının değişim ve dönüşümünü sağladı. Taksiciler hiçbir ücret ödemeden bu yazıhanelerini elde etmiş oldular ve bunun tüm giderlerini de Yücel karşıladı. Çağın gereklerinden biri olan hem taksicinin hem de yolcunun can güvenliğini de sağlayan, onlarla ilgili her detayı takip edebilmemizi sağlayan Araç Takip Sistemi'ni Alanya Belediyesi hiçbir bedel karşılında olmadan 890 aracımıza takılması sağlandı. 

'Odamıza arsa kazandırdık'
Biz hep üye odaklı çalışmalarımızı yürütürken yine de odamızın bütçesini düzelterek Oba Mahallesi'nde yaklaşık 560 bin TL'ye mal olan bir arsayı odamıza kazandırdık. Odaların en temel görevi iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmak. Üyelerin de iyi ve kötü günlerinde yanında yer aldık. Her üye odasının kendi yanında olduğunu hissetmek ister. Evlenen her üyemizi de küçük altınla ödüllendirdik. 

'5 milyon TL tasarruf sağladık'
Üye odaklı çalışmaya çalıştık. Odamızdan çıkarılan oda kayıt belgesi, imza sirküsü, hesap özeti gibi belgeleri için esnaftan hiçbir ücret almadık. Odanın bu dönem boyunca ortalama katmış olduğu katma değer ve esnafın üzerinde bıraktığı rakam 5 milyon TL. Bu para esnafın yararın kullanılması için esnafa bırakıldı. 

'Yabancı dil kursları düzenledik'
Özellikle her kış ayında taksicilere yabancı dil kursları düzenledik. Aralıksız olarak bu uygulamalarımız sürüyor. Her bayramda üyelerimizi unutmadık. Devletin kış aylarında kış lastiği kullanılmasıyla ilgili çıkardığı bir uygulama vardı. Odamız her janttan, birer çift lastiği bünyesinde bulundurarak örneğin bir esnaf Afyon'a gitmek istediğinde o kış lastiği imkanını da esnafa sunduk. Bu esnaf bu hizmetten hiçbir bedel ödemeden yararlandı. 

'Duraklarla ilgili sıkıntılar var'
Son döneme girilirken bazı taksi duraklarımızla ilgili sıkıntılarımız var. Dudrduğumuz noktaların cepleri yasallaşmamıştı. Özellikle bizim dönemimizde birçok noktaya belediye, emniyet, büyükşehirle de konuşarak cepler yaratılmışltı. Bu ceplerin yasallaştırılması noktasında son dönemde odamızın büyük gayretleri oldu. Birçok durağımızın cepleri ve sınırları yasallaştı. Burada 1-2 metre kaymalar olabilir. Alanya'da 55 taksi durağı var. Hatalarımız olduysa herkesten özür dileriz. 

'Odamız Türkiye'ye örnek oldu'
Odamızın yapmış olduğu ilkler tüm Türkiye'ye örnek oldu. 2010'da 40 yılıonı dolduran esnafı burada toplayarak onları onore ettik. Bu çerçevede 'Tarihin Altın Şoförleri' adı altında bir kitap oluşturarak odamızın kurucusu 500 esnafı bir araya getirerek onların gönüllerini aldı. Geçmişte yöneticilik yapaları bir araya getirerek hoş bir seda bıraktı. Bu yıl esnafın sorunlarının konuşulabildiği 'Esnaf Şurası'nı düzenledik. Bunun olumlu ve verimli olduğu kanaatindeyim. Taksi duraklarının İlçe Sağlık Müdürklüğü ile sağlık taramalarını yaptırdık. Esnaf varsa yönetimin olması bir anlam taşır. Şahsım ve yönetim kurulu olarak kimseyi kırmamaya çalıştık. Şahsım olarak da bu dönem aday olmayacağımı açıklamıştım. Adaletli yönetim sergilemeye çalıştık. Hiç kimseyi kayırmadık" dedi.