Türk kirazı yurtdışında büyük ilgi görüyor

Türk kirazı yurtdışında büyük ilgi görüyor
Son 1,5 ayda Türkiye'den 75 milyon 177 bin 548 dolar değerinde kiraz ihracatı gerçekleşti.
 Haber: Fatih Şahin

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, son 1,5 ayda başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye gerçekleşen Türk kirazı ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 144 artışla 75 milyon 177 bin 548 dolara yükseldiğini bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin değişik yörelerinde hasadın başlamasıyla başta Avrupa ülkeleri olmak üzere kiraz ihracatının hız kazandığını belirtti.Lezzeti ve kalitesiyle Türk kirazının yurtdışında büyük ilgi gördüğünü belirten Satıcı, şöyle devam etti: "Son 1,5 ayda Türkiye'den 75 milyon 177 bin 548 dolar değerinde kiraz ihracatı gerçekleştirildi. Kiraz ihracatı, söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 144 arttı. Bu dönemde Batı Akdeniz'den 25 milyon 775 bin 191 dolar değerinde kiraz ihraç edildi. Çin ile Türkiye arasında devam eden görüşmelerin sona ermesi ve Çin'e kiraz ihracatının başlamasının ardından bu rakamların daha da artması bekleniyor."

Türkiye'nin kiraz ihracatında yaklaşık 42,2 milyon dolarla Almanya'nın ilk sırada yer aldığını belirten Satıcı, Almanya'yı sırasıyla 7,7 milyon dolarla Rusya, 5,4 milyon dolarla Norveç, 5,3 milyon dolarla İsveç, 4,5 milyon dolarla da Hollanda'nın takip ettiğini ifade etti.

Geride kalan 1,5 aylık dönemde Avrupa ülkelerinden Rusya'ya, Ortadoğu'dan Uzakdoğu'ya 37 ülkeye kiraz ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Satıcı, Batı Akdeniz kirazının Almanya'dan sonra en büyük alıcısının yaklaşık 4,5 milyon dolarla Rusya olduğunu kaydetti.