Güneş Sistemi’ne Yeni Gezegen Geliyor

Güneş Sistemi’ne Yeni Gezegen Geliyor
Tüm dünya 10’uncu gezegen heyecanını yaşıyor..
California Teknoloji Enstitüsü’ndeki gökbilimciler Güneş Sistemi dışında Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde yeni bir gezegenin varlığına dair çok güçlü veriler elde etti.
Gözlemsel olarakta bu sene görsel kanıtlara ulaşılan gezegen hakkında matematiksel veriler X Gezegeni’nin -çekim denklemlerine göre- orada olması gerektiğini söylüyor.

Popular Science’ın haberine görede gözlemler çoktan başladı. Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının tepesinde bulunan dünyanın en güçlü teleskopuyla uzaydaki her hareket takip ediliyor.

15 Yıl Bekleyebiliriz

Bilim insanları, eldeki güçlü kanıtlara rağmen gezegenin görsel olarak net bulunmasının beş ila 15 yıl arası sürebileceğini belirtiyor. Ancak beklemeye değer. Çünkü gözlemsel kanıtlar da net olarak elde edildiğinde tam 150 bin yıl aradan sonra ilk kez Güneş Sistemi’nde bir gezegen keşfedilmiş olacak.

Araştırmanın, 10 yıl önce Plüton’un ‘cüce gezegen’ sınıfına sokulmasıyla sonuçlanan keşifleriyle ün kazanan gökbilimci Mike Brown’un liderliğinde yürütüldüğü belirtildi.

Brown, antik dönemlerden günümüze değin Güneş Sistemi’nde iki gerçek gezegenin keşfedildiğini hatırlatarak, 10’uncu gezegenin bu bağlamda 3’üncüsü olacağını söyledi.

10'uncu gezegen adayına geçici olarak ‘Phattie’ ismi verildi.

10'uncu gezegen hakkındaki kehanetle ilgili aşağıdaki belgeselimizi izleyebilirsiniz..