İBB Başkanı Alanya'lı Mevlüt Uysal

İBB Başkanı Alanya'lı Mevlüt Uysal
İBB yeni başkanı bugün akşam saatlerine doğru belli oldu. AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Alanya'lı Mevlüt Uysal, başkanlığa seçildi. İlk turda Mevlüt Uysal 179, Ekrem İmamoğlu 126 oy almıştı. İkinci turda ise sonuç 178'e 128 oldu. Mevlüt Uysal, üçüncü turda 179 oyla başkan seçildi. Uysal, sonuçların ardından yaptığı ilk açıklamada 'İstanbul adına ve ülkemiz adına hayırlı olsun diyorum' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na AK Parti'nin adayı Alanya'lı Mevlüt Uysal seçildi. Son dakika habere göre, Kadir Topbaş'ın istifasıyla boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan seçimin ilk iki turunda, adaylardan biri, meclis üyelerinin üçte ikisinin oyunu alamadığı için başkan seçilemedi. Bunun üzerine, salt çoğunluğun arandığı üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda 308 oy kullanılırken, 4 oy geçersiz sayıldı. AK Parti'nin adayı Mevlüt Uysal 179, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu ise 125 oy aldı. Bu sonuçla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mevlüt Uysal oldu.
"BELEDİYECİLİKTE ÇIĞIR AÇTI"

Mevlüt Uysal yaptığı ilk konuşmada, “Meclis üyelerimiz 3 tur burada kaldılar. Sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu seçimde şahsımı büyükşehir belediye başkanı yaptınız. Dünya şehri olan İstanbul adına bölgemiz adına hayırlı olsun diyorum. Şahsım adına da inşallah hayırlısı olur. Genel başkanımız Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994 yılında burada başkanlığa başladı belediyecilikte bir çığır açtı. Burada şu anda İstanbul’da dünyadan gelenler diğer ülkelerden gelenler güzel bir İstanbul’da bahsediyorsa onun eseri diyorum kendisine şükranlarımı saygılarımı sunuyorum” dedi.

"AZ KONUŞUP ÇOK İŞ YAPACAĞIZ"

Uysal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kadir Topbaş büyükşehir başkanlığından istifa etse bile ihtiyacımız olduğunda İstanbul’a hizmet etmede katkı sunacağını düşünüyorum. Bu şehir müjdelenmiş bir ve kadim bir şehir. Doğunun batının farklı kültürlerin buluştuğu bir şehirdir. İnşallah önümüzde 2019’a kadar bu az zamanda bu şehrin kültürlerin buluşma şehri olarak devam etmesine hep beraber sahip çıkacağız ve güzel işler yapacağız diye düşünüyorum. Yine bugün seçimi yaptık diyorum ki Bismillah diyelim başlayalım. Başta yaptığım konuşmamda az konuşup çok iş yapacağız dedim. İnşallah Allah bizi İstanbul halkına mahcup etmez.”
Uysal konuşmaların ardından mecliste tebrikleri kabul etti.

YILDIRIM 'UYSAL' SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta sonu AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı teamül yoklaması sırasında kulislere aday olarak yansıyan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ‘aday tahminlerinde’ ilk sıradaydı. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Kadir Topbaş’ın yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen” şeklindeki sözleri Mevlüt Uysal’ın adaylığına kesin gözüyle bakılmasında etkili olmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) başkanlık seçimi başladı. İBB Meclisi'ne, Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet başkanlık ediyor. Oy verme işleminin öncesinde CHP adayı Ekrem İmamoğlu ve AK Parti adayı Mevlüt Uysal birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından meclis başkanı Selamet, seçimin nasıl yapılacağına dair üyelere bilgi verdi. Ardından oy verme işlemleri başladı. Oy verme işleminde üyelerin isimleri tek tek okundu.

OYLAMA SONUÇLARI

İlk tur oylama sona erdi. Oylar sayıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ilk turda seçilemezken ilk turda Mevlüt Uysal 179, Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı.

İkinci tur oylamanın sonuçları ise şöyle:

Mevlüt Uysal: 179
Ekrem İmamoğlu: 128
İlk iki turda sonuç alınamamasının ardından son tur oylamaya gidildi.

MEVLÜT UYSAL'DAN İLK AÇIKLAMA

Uysal, aday gösterilmesiyle ilgili olarak, "Şahsımı aday olarak gösterdiler, bundan onur duydum. Canı gönülden teşekkür ediyorum, Allah bana Genel Başkanımıza, Genel Merkezimize mahcup olmamayı nasip etsin. AK Parti içerisinde siyaset yaptığım için Allahıma teşekkür ediyorum. Biz hep diyoruz ki; herhangi bir parti değiliz. Bir kez daha herhangi bir parti olmadığımızı gördük" ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, istifanın ardından yapılan temayül yoklaması sonucu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın aday olarak belirlendiğini söyledi. Kaya'nın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

"Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında İstanbul'daki efsanevi hizmetleri, önce şehircilik hizmetlerini ardından Türkiye'nin siyasi tarihini değiştirdi. Bizim vizyonumuz, şehirlerimizi dünyanın marka şehirleri haline getirmektir. Ben bu anlamda İstanbulumuzun bugüne kadar 15 yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Kadir Topbaş'a çok teşekkür ediyorum. 884 arkadaşımızın hikayeleri, aynı zamanda bizim partimizin siyasi geleceğini belirleyen unsurlardan biridir.

Değerli arkadaşlar, bir AK Partili belediyeyi, bir muhalefetteki partinin belediyesiyle karşılaştırmak bizim için bir hakarettir. Zinhar bunu kabul etmem. Biz bu mücadeleyi yapan bir siyasi hareketiz. Bir CHP'li belediye ile bizim belediyelerimizi mukayese etmek, yapılmış büyük bir hakarettir tekrar ifade etmek istiyorum. Biz bu hikayeyi yazdık, bu hikayenin altında yatan en büyük unsur birliğimiz ve beraberliğimizdir. İnanıyorum ki 2019'da da bu büyük başarılarımıza imza atmaya devam edeceğiz.

Yüzde 50+1'i alacağımıza inanıyorum. Şu an Türkiye'deki belediyelerin yüzde 60'ı AK Part, dolayısıyla yüzde 50+1'i geçeceğimize inanıyorum. Topbaş'ın istifasıyla boşalan koltuk için bir oylama yapıldı. Bu oylamaya 331 arkadaşımız katıldı. Herkes buradaydı. Bu oylamada çıkan sonuçlar ve sayın Cumhurbaşkanımızın da değerlendirmesiyle beraber belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olarak Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ı gösteriyoruz."

MEVLÜT UYSAL KİMDİR?

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal 51 yaşında. Antalya’nın Alanya ilçesinde doğan Uysal, ilk ve orta eğitimini burada tamamladıktan sonra 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Serbest avukat olarak iş hayatına atılan Uysal, bir taraftan da aktif siyasetle uğraştı. AK Parti’nin kurulması ile birlikte, Küçükçekmece İlçe Teşkilatı kurucu başkanı oldu. 2009 yılında Başakşehir ve Bahçeşehir’in birleşerek ilçe olması üzerine 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde Başakşehir Belediye Başkanı seçildi. 2014 Yerel Seçimlerde ikinci kez başkanlık koltuğuna oturan Mevlüt Uysal, Hatice Uysal ile evli ve dört çocuk babası.