Spor sakatlıklarında uygulanan bilinçli ilkyardım iyileşme süresini kısaltır

Spor sakatlıklarında uygulanan bilinçli ilkyardım iyileşme süresini kısaltır
Yeterince ön hazırlık yapmadan egzersizlerde aşırı zorlamalar; dikkatin azalmasına, kazalara ve sakatlıklara yol açabilir. Bununla birlikte vücuda fazla yüklenmeden ya da bilinçsizce kullanılan doping ilaçlarından kaynaklanan kalp krizleri, tansiyon yükselmeleri de görülebilir. Mey

Yeterince ön hazırlık yapmadan egzersizlerde aşırı zorlamalar; dikkatin azalmasına, kazalara ve sakatlıklara yol açabilir. Bununla birlikte vücuda fazla yüklenmeden ya da bilinçsizce kullanılan doping ilaçlarından kaynaklanan kalp krizleri, tansiyon yükselmeleri de görülebilir. Meydana gelen bazı rahatsızlıklar basit ilkyardım müdahaleleri ile tedavi edilebilirken, bazı sakatlıklar operasyon yapılmasını gerektirebilir. Sakatlığın cinsine, şiddetine, vücudun iyileştirme gücüne ve birçok çevresel faktöre bağlı olan iyileşme süresini kısaltan en önemli faktörlerden biri ilkyardım müdahalesidir. Ancak ilkyardım müdahalesinin konuda uzman bir kişi tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Sedat Seven, yanlış ilkyardım müdahalesinin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor.

En sık karşılaşılan spor sakatlıkları nelerdir?
Spor salonlarında en sık görülen sakatlıklar; kas yırtılmaları, burkulma/ ezikler ve kırıklardır. Kas yırtılması birdenbire olur ve ilgili kas gruplarında şiddetli ağrı/acı, kanama, şişme ve hareket kaybı gözlemlenir. Kas yırtılmalarında öncelikle aktivite durdurmalı, en yakın sağlık kuruluşu veya doktora başvurana kadar soğuk uygulanmalı, koruyucu bandaj veya atel yapılmalıdır.

Spor salonlarında meydana gelen bir diğer rahatsızlık ise burkulma ve eziklerdir. Burkulma ve ezikler kendini şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi olarak gösterir. Genel kanının aksine, bu gibi durumlarda sıcak kompres uygulanmamalıdır. Bunun yerine hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanmalı ve burkulan ya da ezilen yere elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılmalıdır.

Kırıklar genellikle yaz aylarında uygulanan aktivitelerde daha sık görülse de bazen dikkatsiz bir hareket nedeniyle spor salonlarında da meydana gelebilir. Kırıklarda kesinlikle kırığı yerine düzeltmeye çalışılmamalıdır. Kırılan kol ya da bacağın her iki yanı kalın karton ya da tahta koyup sargı bezi, eşarp, kravat ya da gömlek parçaları ile sarılmalıdır. Ayrıca ağrıyı ve şişmeyi önlemsi için kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalı, yaralı kısım kalp seviyesinin yukarısına kaldırılmalıdır. Daha sonra kişi kırık tedavisi için en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.