Alanya'da Turizm hakkında yeni yasalar mı geliyor!

Alanya'da Turizm hakkında yeni yasalar mı geliyor!
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Alanya’ya nasıl bir etkisi olacağı hakkında konuşan Alanya’nın esnaf oda başkanları misafirlerin kayıt altında tutulması gerektiğini söyledi.

Meclis’e sunulan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları Alanya’da bütün sektörler tarafından tepki çekti. Birçok soru işaretini beraberinde getiren yasanın Alanya’yı olumsuz etkileyeceği düşüncesi de endişe yarattı. Yasanın Alanya turizmini ve esnafı nasıl etkileyeceği hakkında konuşan Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ve Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir yasanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

‘EKSİKLER TAMAMLANMALI’

Alanya’da küçük esnafın yasadan olumsuz etkileneceğini söyleyen Başkan Hüseyin Değirmenci yasa için herkesin görüşünün alınması gerektiğini belirtti. Değirmenci,” Kültür ve Turizm Bakanlığının günübirlik kiralık evlerle ilgili yapmış olduğu çalışma ve hazırladığı yasa taslağı tekrar gözden geçirilerek yasalaşmalıdır. Oda olarak kayıt dışına karşı olduğumuzu bir kez daha belirterek her ne ticaret yapılıyorsa kayıt altına alınması, belirli kurallara bağlanması ve denetlenmesi taraftarıyız. Ancak son yıllarda kendiliğinden gelişen ve bugün Apart Otel açığının kapanmasında rol oynayan Alanya ticaretine ve esnafına katkı sağlayan bir sektör haline dönüşmüş olan günlük kiralık evlerin çok katı bir şekilde kurallara bağlanarak tamamen devre dışı bırakılması küçük esnafa olan katkısını yok edecektir. Her şey dahil otellere alternatif olarak gelişen ve dünyanın birçok kentinde de görülen bu uygulamanın devam ettirilmesi eksiklerinin giderilerek ticari hayatta yerini alması sağlanmalıdır. Tasarının gözden geçirilerek bu tip işletmelerin kayıt altına alınması, gelen giden misafirlerin kayıtların tutulması, tabela asılması gibi kriterlerin yerine getirilmesini destekliyor ancak 5 yıldızlı bir tesiste aranan kriterlerin yerine getirilmesini de beklememeliyiz. Konuyla ilgili yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak bu düzenlemeye katkı sağlanabilir” dedi.

‘KİMLERİN KALDIĞI BELLİ OLMALI’

Alanya esnafı için her şeyin düşünülmesi gerektiğini dile getiren Nuri Demir,” Kaçak olan her şeye karşıyız. Hem devletin vergi kaybı var hem otelcilerin kazancından kayıp var. Günlük ev kiralanmasına bizde karşıyız. Devlete vergisini versin, oturanın kim olduğu belli olsun. Ayrıca kalanların kim olduğu belli olursa suç oranı da azalır. Turist kalitesini arttırabilirsek esnaf da zarar görmez. Zamanla her şey dahil sistem de rayına oturursa esnaf bu yasadan zarar görmez” diye konuştu.