Alanya'da sel tehlikesi! Şehir plancıları önlemleri açıkladı

Alanya'da sel tehlikesi! Şehir plancıları önlemleri açıkladı
Alanya'da artan yağışlar ve yapılaşma nedeniyle sel riski yükselirken, şehir plancıları suyun doğal akışını açık tutmanın önemini vurguluyor.

Alanya'da kışın yaklaşmasıyla beraber yağışlar da artarken, yapılaşma nedeniyle suyun doğal akış yollarının kapanması, dere yataklarının işgal edilmesi ve yağmur suyu kanallarının tıkanması Alanya’da sel riskini artırıyor. Bu konu, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz tarafından da vurgulanmıştır. Yılmaz, küresel iklim değişikliğinin özellikle kıyı illerini daha fazla etkilediğini belirterek, afetle mücadelenin en önemli aşamasının risk azaltma ve hazırlık olduğunu ifade etmiştir.

KIYI İLLERİNDEKİ ETKİLER

Kıyı illerindeki iklim değişikliğinin etkisiyle ortaya çıkan afet türleri, aşırı ve şiddetli yağışların neden olduğu sel ve taşkınlar, kuraklık, sıcak ve soğuk hava dalgaları, öngörülemeyen veya uzun süreli sıcak ve soğuk hava dalgaları ile orman yangınlarını içermektedir. Bu durum özellikle Akdeniz havzasındaki illeri etkilemektedir ve Alanya gibi kıyı bölgeleri bu değişikliklerden olumsuz etkilenebilir.

UZMANLAR UYARIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi Meclis Üyesi Şehir Plancısı Erkan Demirci, Alanya'da sel ve yağmur suyu sorunlarının çözümü için önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Demirci, yapılaşma ile birlikte suyun doğal akış yollarının kapanmasının, dere yataklarının kapatılmaması ve işgal edilmemesinin önemini belirtiyor. Ayrıca, altyapı yağmur suyu drenaj hatlarının bakımının ve temizliğinin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

ÇÖP KUTUSU GİBİ YAĞMUR SUYU DRENAJ HATLARI

Demirci, şehir merkezlerindeki yağmur suyu drenaj hatlarının vatandaşlar tarafından bilinçsizce kullanıldığını ve bu hatlara her türlü pisliğin atıldığını belirtiyor. Bu durumun tıkanmalara ve alanların daralmasına yol açtığını ifade eden Demirci, bu sorunların çözümü için bakım ve temizlik çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, DSİ'ye ait olan derelerin temizlik çalışmalarının yapılması gerektiğini söylüyor.