Alanya'da Fahiş Dağıtım Bedeli İsyanı

Alanya'da Fahiş Dağıtım Bedeli İsyanı
Alanya'da elektrik dağıtım bedeli altında alınan fahiş bedel nedeni ile bu ay elektrik faturaları yine cep yakıyor.. Son olarak Erzincan'da yaşanan olay ise emsal yaratacak türden.. Erzincan Tüketici Mahkemesi, Aras Elektrik A.Ş.'nin elektrik faturalarında ortak olarak yüklediği ve tüketiciden tahsil ettiği 5 ayrı kalemden oluşan dağıtım bedelinin yasal olmadığına karar verdi..
Alanya'da cep yakan elektrik faturalarına Erzincan'da emsal teşkil eden dava kurtuluş olabilir. Vatandaşlar şimdi bu emsal kararı uygulayarak dava açıp kendilerinden fahiş fiyatla tahsil edilen dağıtım bedelini geri alabilecekler. Hem de 10 yıl geriye kadar olan hepsini. Erzincan Barosu avukatlarından Bahadır Pir, 2015 yılında ortağı olduğu şirkete aylık gelen yaklaşık 2 bin liralık faturada, haksız kesintiler olduğu gerekçesiyle geçen yılın Şubat ayında Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak dava açtı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21.05.2014 tarihinde verdiği 'Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile kaçak kullanılan elektrik bedellerinin abonelerden tahsil yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmaz' kararını emsal gösteren Avukat Pir, faturalara her ay 'datığıtım bedeli' adı altında yansıtılan 'dağıtım, iletim, kayıp, parekende satış hizmeti sayaç, parekende satış hizmet bedelleri'nin kaldırılması ve 10 yıl içinde alınanların iadesi talebinde bulundu. Yaklaşık bir yılda gerçekleştirilen 5 oturumun ardından mahkeme 10 Mart 2016 günü verdiği kararla yasal dayanağı bulunmayan dağıtım bedeli kesilmemesine ve geriye dönük olarak da 10 yılın bedelinin ödenmesine karar verdi.
TÜKETİCİ, 10 YILLIK DAĞITIM BEDELİNİ GERİ ALABİLECEK 

Avukat Bahadır Pir, elektrik faturasında yasal olmayan ücretlendirme yapıldığını tespit ettiğini, bununla ilgili olarak araştırma içine girdiklerini belirterek, mahkemenin verdiği karardan herkesin yararlanabileceğine dikkati çekerek şunları söyledi: 

"Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararı bize ilham kaynağı oldu. Bir dilekçe düzenledik. Dilekçeyle Erzincan Tüketici Mahkemesi'ne müracaatta bulunduk. Bir yıllık süreç içerisinde gerekli araştırmalar, tespitler yapılarak, bilirkişi raporları alınarak yapılan ücretlendirmelerin yasal olmadığı tespit edildi. 10 Mart 2016 tarihinde yapılan dağıtım bedeli adı altında alınan ücretlerin iadesine ve bundan sonraki süreçte de yasal olmayan bu kalemlerin faturalardan çıkarılmasına karar verildi. Mahkemenin verdiği bu karar tüm tüketicilerin faydalanacağı bir karar olduğu düşüncesindeyiz. Vatandaşların 'dağıtım, iletim, kayıp, parekende satış hizmeti sayaç, parekende satış hizmet bedelleri' diye toplam beş başlık altında yapılan ödemeleri iade alma şansı doğmuş oldu. Bu karar vatandaşlara yol gösterici ve emsal olacağı düşüncesindeyiz. Tüm tüketiciye hayırlı olmasını diliyorum. Tüketicilerin verdiği bedel 3 bin 480 TL'nin altındaysa il tüketici hakem heyetine, 3 bin 480 TL'nin üzerindeyse tüketici mahkemelerine başvurarak haksız ödemeleri geri alabilecekler. "

Şimdi Alanya'da da vatandaşlar 10 yıl geriye dönük tüm fahiş dağıtım bedellerini geri alabilmek için bu emsal kararı uygulamaya hazırlanıyor.