Türkiye'ye AB Yardımları Kesilecek

Türkiye'ye AB Yardımları Kesilecek
Brüksel’de toplanan AB liderler zirvesinde, Türkiye ile ilişkilerin geleceği de tartışılan önemli konular arasındaydı. Beklendiği gibi, Türkiye ile ilgili önemli bir karar alınmazken, Türk sivil toplum kuruluşlarının, özellikle demokratikleşme, ifade özgürlüğü ve temel hak ve özgürlükler gibi konulardaki projelerinin daha da güçlü bir şekilde desteklenmesi için ön çalışma başlatıldı..

Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi ( AB ) komisyon toplantısın'dan yine oyalama çıktı. 54 yıldır değişmeyen geleneksel oyalama taktiklerine devam. Avrupa birliği komisyon toplantısından yine benzer taktikle sonu görünmeyen bir karar aldı. Almanya'nın baskılarıyla başlayan toplantıda AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "iki ya da üç seçeneğin" masada bulunduğunu kaydetti. Ancak değerlendirmelerin ne zaman tamamlanacağına dair bir zaman açıklamadı.

Yirmi sekiz AB üyesinin AB liderlerinin katıldığı zirveye başkanlık eden Tusk, Ankara ile kapıları açık tutmak istediklerini ancak Türkiye'deki mevcut gerçekliğin bu durumu zorlaştırdığını dile getirdi. Konsey Başkanı, "Türkiye AB ile ilişkilerinde tüm üye devletlere saygı duymalıdır" ifadesini kullandı.

Almanya'nın girişimi

AB'nin Türkiye'ye 2014-2020 yılları arasında katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon Euro'luk taahhüdü bulunuyor.

Ancak son dönemde özellikle Türk ve Alman hükümetleri arasında yaşanan siyasi gerginlik dolayısıyla Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye 'ye yapılan AB yardım fonlarda kısıntı yapılması için girişimlerde bulunmuştu.

Zirvede konuşan Angela Merkel, mülteci mutabakatı kapsamında Ankara'ya taahhüt edilen mali yardımın ise ödenmeye devam edeceğini belirtmişti.

Almanya, özellikle Türkiye'de Tutuklu bulunan vatandaşlarının kendilerince Türkiye'de haksız yere tutuklu olması nedeniyle Ankara'nın politikalarından rahatsız olduğunu defalarca dile getirmişti.

Merkel tüm bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesinin de söz konusu olamayacağını ilan etmişti.

Ancak AB üyelerinin Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yönelik fazlasıyla çaba harcadıkları konusunda hemfikir olmaları nedeniyle, Türk hükümetine bu kapsamdaki 3 milyon Euro'luk ödenekte kesinti olmayacağını söylemişti.

Ödenek kesintileri önerisine karşın Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, aday ülkenin stratejik bir ortak olması dolayısıyla devam edecek.Kesintiler nasıl yapılacak?

AB devlet ve hükümet başkanları, AB Komisyonu'na ilettikleri talepte komisyonun Türkiye'ye yönelik yardımların nasıl azaltılabileceğine dair öneriler sunmasını istedi. AB Komisyonu'nun talebi inceleyip, "IPA II” olarak adlandırılan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın nasıl değiştirilip, azaltılabileceğini belirleyecek. Kesintileri AB gündemine taşıyan Almanya Başbakanı Angela Merkel söz konusu kesintilerin, "makul" olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Zira Alman Başbakan Angela Merkel, katılım öncesi mali yardımların sadece Türk hükümetine değil, Türkiye'de gelişmelerin farklı yönde olmasını umut edenlere de yapıldığına dikkat çekti. Merkel, bu durum göz önünde bulundurulmadan yapılacak bir kesintinin, Türkiye'deki sivil toplumu da etkileyeceğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye mali yardım taahhüdü 2014-2020 yıllarını kapsıyor. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn'ın açıklamasına göre, mali yardımlar 2020 yılına kadar ödenmediği takdirde kendiliğinden zaman aşımına uğramayacak. Bu yardımların 2020 sonrasında da iki ila üç yıla kadar ödenmesi mümkün olacağını kaydetti.

Haber: Fevzi Aydoğdu