Toros, Rum Basınına Konuştu

Toros, Rum Basınına Konuştu
Alithia gazetesi, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutuyla ilgili kamuoyundaki diyaloğa atıfta bulunarak KKTC ekonomisini mercek altına alan bir habere yer verdi.
 Haber: Fatih Şahin
Gazete, “KKTC Ekonomisine İlişkin Cevapları Arayarak- KKTC’nin Türkiye’ye Borcu Ne Kadar? Bankacılık Sektörünün Durumu Ne? İki Liderin Çözümün Ekonomik Boyutunda Neye Dikkat Etmesi Gerekir?” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin dönüm noktasında olduğu bir dönemde, özellikle çözümün ekonomik boyutuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalara yardımcı olmak üzere Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Kıbrıs (Rum) Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile iletişime geçtiklerini yazdı.
Gazete haberinde KTTO Başkanı Fikri Toros ile KEVE Başkanı Leonidas Pashalidis’in görüşlerine geniş şekilde yer verdi.
Kıbrıs Rum tarafı için KKTC ekonomisinin durumunun ve özellikle bankacılık sektörünün ilgi çekici olduğunu yazan gazete, KTTO Başkanı Fikri Toros’un “bankacılık sektöründeki durumunun, birkaç yıl öncesinde hakim olan duruma göre iyileştirme gösterdiği” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.
Habere göre Toros, KKTC’deki bankaların, uluslararası piyasalara sınırlı erişimi nedeniyle, teminatlarla birlikte yüksek faizlerle borçlandırmaya mecbur kaldığını ifade etti.

KKTC’nin Türkiye’ye borcunun, 4.4 milyar Euro olduğunu ifade eden Toros, KKTC Merkez Bankası’nın verilerine dayanarak, bankalara yönelik borcun 2.9 milyar Euro, KKTC sakinlerinin özel borcunun ise 2.2 milyar Euro’ya tekabül eden yüzde 75 oranında olduğunu belirtti.
Toros, Türkiye’nin ve devamında KKTC’nin, 2000’li yılların başında yaşadığı bankacılık krizine atıfta bulunarak sektörün acı bir tecrübe yaşadığını ve bugün dersini alarak güvenli, iyi düzenlenmiş, sıkı denetlenmiş hale geldiğini ifade etti.
Çözümün ekonomik boyutunda en önemlisinin çözüm sonrasındaki geçiş dönemi olduğunu kabul ettiklerini ifade eden Toros, çözümün maliyetinin, orta vadede ve uzun vadede sağlayacağı yararla fazlasıyla karşılanacağını, çözümün ekonomik faydasını ilk günden itibaren yaşayacaklarına inandıklarını da söyledi.
Toros, çözüm olasılığının artırılması amacıyla iki ekonomi arasındaki boşluğun azaltılması için Avrupa normlarının benimsenmesine yönelik hazırlıkların hızlandırılması gerektiğine de dikkati çekti.
PASHALİDİS
KEVE Başkanı Leonidas Pashalidis de, Kuzey’den Güney Kıbrıs’a yönelik satışların, Güney Kıbrıs’ın AB’ye girmesiyle, 2004 yılında başladığını ve bunun 50 milyon Euro olarak hesaplandığını belirtti.
Güney’den Kuzey’e satışların ise 2005 yılında başladığını ve bunun 12 milyon Euro’ya değerinde olduğunu belirten Pashalidis, bu meblağın içerisinde Mari patlamasının ardından Kuzey’den satın alınan elektriğin bulunmadığını ifade etti.
Kıbrıs Türk satışlarının daha fazla olmasının nedenlerinden de bahseden Pashalidis, herhangi bir çözümün, temel özgürlükleri ve AB normlarını garanti altına alması gerektiğini belirtti.
Pashalidis, iki toplum arasında rekabete yol açmayacak bir durumun da yaratılmaması gerektiğine dikkati çekerken KEVE olarak özel sektördeki Avrupa normlarının uygulanmasına yardımcı olma isteklerini dile getirdi.