Sigara paketlerinin büyük bölümü vergiye gidiyor

Sigara paketlerinin büyük bölümü vergiye gidiyor
Sigara fiyatları sürekli artarken vergi yükü de artıyor. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplarına göre, bir paket sigaranın 60 lira olan fiyatının 48 lirası vergi. Geri kalan 12 lira ise üretim maliyetleri, dağıtım giderleri ve satıcı karını kapsıyor. Yani bir paketteki 20 sigaradan 16'sı vergiden oluşuyor. Sigaradan devlete gelen gelir miktarı 2023 yılı için ne kadar?

Sigara fiyatları artıyor, vergi yükü de artıyor! Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün hesaplamalarına göre, 60 liraya satılan bir paket sigaranın 48 lirası vergi. Geri kalan 12 lira ise üretici maliyeti, dağıtım gideri ve satıcı kârı gibi unsurları kapsıyor. Yani bir paketteki 20 dal sigaranın 16 dalı vergiden oluşuyor.

Sigaradan devlete ne kadar gelir gidiyor?

2023 yılı verilerine göre, tütün ürünlerinden elde edilen vergi geliri 130 milyar TL’yi aştı. Bu da, devletin toplam vergi gelirlerinden yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor.

Sigara zamları vergiyi artırıyor

Sigara zamları, vergi gelirlerini de artırıyor. 2023 yılında yapılan sigara zamları sonrasında vergi gelirlerinde de önemli bir artış gerçekleşti.

Sigaranın zararları

Sigara, birçok sağlık sorununa yol açan zararlı bir alışkanlıktır. Sigara içmek, akciğer kanseri, kalp hastalığı, felç ve diğer birçok sağlık sorununa yakalanma riskini artırır.

Sigarayı bırakabilirsiniz!

Sigarayı bırakmak, hem sağlık açısından hem de maddi açıdan birçok fayda sağlar. Sigarayı bırakmak için birçok yöntem ve destek mevcuttur.