O ülkede reçeteyle temin ediliyor! Aronya meyvesinin fiyatı belirlendi

O ülkede reçeteyle temin ediliyor! Aronya meyvesinin fiyatı belirlendi
Silifke ilçesinde yetiştirilen aronya meyvesinin ilk hasadı tamamlandı ve ürün Arap ülkelerine ihraç edildi. Detaylar haberimizde...

Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçen aronya, kan damarlarını güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Aynı zamanda aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmesiyle biliniyor. İhracata giden aronya süper meyvesinde ilk hasat yapıldı.

İLK HASAT ARAP ÜLKELERİNE YAPILDI

Kuzey Amerika’dan getirilerek Türkiye’de 2017 yılından itibaren üretimine başlanan ve Rusya’da reçete ile yazılan süper meyvenin ilk hasadı Arap ülkelerine yapıldı. 2021 yılında fideleri Çanakkale’den getirilerek Silifke’de üretime başlanan aronya bitkisinden iki yıl aradan sonra meyve alınmaya başlandı. 550 fidanla, 1 dönümlük alana dikilen Kuzey Amerika bitkisi aronyadan ilk hasatta 50 kilo meyve alındı. Bir fidandan 10 kilo meyve alınırken, toplanan meyveler Arap ülkelerine ihraç edildi.

14 DEKARDA ÜRETİMİ VAR

Boyu 2 ila 2,5 metre uzunluğunda olan aronya 2017 yılında Türkiye’de üretimine başlandı. Mersin genlinde 178 dekarda, Silifke genelinde ise 14 dekarda aronya üretimi yapılmakta. Bağını söküp yerine aronya diktiğini belirten üretici İhsan Öz, “Bizim bağımız vardı. Bağımızı söktük, aronya fidanlarını diktik. İyi bir şey olduğunu söylediler. Bizde diktik. Köylüye örnek olalım diye diktik. İnşallah verim alırız ve herkese örnek oluruz” dedi.

Meryem Öz ise, “Bağı söktük aronya fidanını diktik. Bende sevgi ile meyvelerle konuşarak okşayıp büyütüyorum” diye konuştu. Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver aronya bitkisi diğer adı ile süper meyve Türkiye’de 2017 yılından itibaren küçük alanlara üretilmeye başlansa da 200 dönümün üzerinde Kırklareli’de ve 18 ülkede üretimi yapılmakta olduğunu söyleyerek, "Mersin’de ise 2021 yılından itibaren kayıtlara geçmiş ve iki üretici 14 dekarda üretime başlamış. Şimdi 14 üretici 178 dekarda üretim yapmaktadır. Silifke’de 1200 rakımda 1 dönümlük aronya bahçesindeyiz. Verime geçtiğinde 3 ton ürün beklemekteyiz. Süper meyve diye bilinen aronya antioksidan değeri yüksek ve birçok hastalığa karşı koruyucu etken olduğu için özellikle Rusya’da tıbbı bitki olarak değerlendirilmeye ve reçeteye yazılmaya başlanmış.” şeklinde konuştu.

MARKETLERDE 400 LİRA

Aronya perakende olarak 250, toptan 200, marketlerde ise 400 liradan alıcı buluyor. Aronya için ayrıca bakanlık tarafından teşvik veriliyor.