Meclisten müjdeli haber geldi! Emeklilik yaşı düşüyor

Meclisten müjdeli haber geldi! Emeklilik yaşı düşüyor
Emeklilik yaşının düşürülmesi, prim gün şartının azaltılması, ev kadınlarına özel avantajlar ve daha fazlası! Detaylar haberimizde...

Gelecek dönemde daha fazla iyileştirme ve kolaylık sağlamak amacıyla yeni adımlar atılacak. Emeklilerin çalışma hayatına devam etmelerini teşvik edecek düzenlemeler yapılacak. Bu, hem emeklilerin gelirlerini artırmasına hem de erken emeklilik imkanlarına yardımcı olacak. İşte düzenlemelere dair detaylar ve erken emeklilik imkanları haberimizde...

Emeklilik reformu çerçevesinde, Bağ-Kur sigortasına sahip olan 1 milyon kişinin emeklilik şartlarında değişiklikler yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu reforma ilişkin çalışmalarını tamamlamaya hazırlanıyor.

Bu reformun ana başlıkları şu şekilde:

Prim Gün Şartı Düşürülüyor: Bağ-Kur'luların prim gün şartı, mevcut 9000 gün yerine 7200 güne çekilecek. Bu değişiklik, küçük esnaf ve çiftçiler dahil birçok Bağ-Kur sigortalısını olumlu bir şekilde etkileyecek.

EYT'li İçin Değişiklik: EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamına giren erkek sigortalıların da prim şartı 7200 güne indirilecek. EYT'li erkek esnaf, 7200 güne ulaşmışsa hemen emekli olabilecek.

Kadın ve Erkekler İçin Yaş ve Prim Gün Şartında Azalma: 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olan ve reforma dahil olan Bağ-Kur'lular için hem kadınların hem erkeklerin prim gün şartı 1800 gün azaltılacak. 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını sağlıyorlarsa hemen emekli olabilecekler.

EV KADINLARINA HESAPLI EMEKLİLİK İMKANI

Kadınlar için özel bir emeklilik reformu da hayata geçirilecek. Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Böylece, ev kadınları emeklilik için daha erişilebilir prim ödeme şartlarına sahip olacaklar.

Düzenleme ile ilgili başlıca detaylar şunlardır:

  • İsteğe bağlı sigorta için SGK'ya başvuran kadınlara, prim ödemelerinin yüzde 32'si kadar destek sağlanacak.
  • Devlet, aylık prim ödemelerinin 1430 lira 84 kuruşunu karşılayacak.
  • Bu destekle, ev kadınları aylık 2 bin 861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emekli olabilecekler.
  • Devlet yıllık olarak 17 bin 170 lira destek sağlayacak.

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞİKLİĞİ

Emeklilik yaşıyla ilgili değişiklikler yapılacak. Özellikle kadınlar için, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilebilir. Bu, anne olanlara prim eklenmesi ve yaş şartında indirim yapılmasıyla gerçekleştirilebilir.

MEMURLARA EK GÖSTERGE

Memurlara yönelik olarak da önemli bir düzenleme yapılacak. Birinci dereceye gelmiş tüm kamu görevlileri, 3600 ek göstergeden yararlanabilecekler. Bu değişiklik, memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını artırarak emeklilik sonrası maddi durumlarını iyileştirecek.

Bu reformlar, Türkiye'de emeklilik sistemini daha adil ve erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan önemli adımlardır. Reformların Meclis'e sunulması ve yasalaşması bekleniyor.