En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? SGK uzmanı açıkladı

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? SGK uzmanı açıkladı
Temmuz ayındaki kök maaş zammının ardından emeklilerin gözü Ekim ayındaki ek zamma çevrildi. SGK Uzmanı Özgür Kaya, en düşük emekli maaşı hakkında çarpıcı rakamlar verdi.

Temmuz ayında kök maaşlarına yapılan yüzde 25'lik zamın ardından milyonlarca emekli, fiili olarak aylıklarında herhangi bir artış yaşamadı. Emeklileri uyararak Ekim ayında yapılacak ek zammın net rakamını paylaşan SGK Uzmanı Özgür Kaya, emeklilerin merakla beklediği konuya ışık tuttu.

AKP'nin 14-28 Mayıs seçimlerinden önce yüzde 25'lik büyük bir zam sözü vermesine rağmen seçimler sonrasında sadece kök maaşlara zam yapması, milyonlarca emekliyi fiilen herhangi bir zam alamadan bıraktı. Bu karar, emeklilerden, muhalefetten ve hatta Cumhur İttifakı'ndan BBP ve YRP gibi partilerden eleştiriler aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaşanan mağduriyetlere dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldıkları talimatla Ekim ayında ek zammı yapacaklarını ifade etti. Ancak, 1 Ekim'i bekleyemeyecek durumda olan emekliler TBMM'nin acil toplanmasını talep etti. Ancak AKP-MHP cephesi emekli zammına olumsuz yanıt verdi.

En düşük emekli maaşı konusu ise Ankara kulislerinde merakla konuşuluyor. SGK Uzmanı Özgür Kaya, konuya dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kaya'ya göre, sadece temmuz ayının enflasyonu dikkate alındığında, 9.90 olarak tek hanede kalma olasılığı yüksek. Ancak ağustos ayıyla birlikte bu rakamın ikili hanelere çıkması bekleniyor. Kaya'ya göre, 4 aylık enflasyon oranı 29.71 olarak hesaplanıyor. Bu senaryoya göre taban aylık uygulaması yapılıp en düşük emekli maaşı 9.728 liraya çıkarılabilir.

Bu ek zammın kimlere geleceği de merak ediliyor. Şu anki durumda yalnızca en düşük emekli maaşı üzerinde etkili olması beklenen bu ek zammın Ocak ayında ise tüm emeklileri kapsayacak şekilde genişletilmesi tahmin ediliyor.