Şimşek: Rus uçağını vuran pilotlar, kendileri karar verdi

Şimşek: Rus uçağını vuran pilotlar, kendileri karar verdi
Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rus Su-24 uçağını vuran pilotların kararı kendilerinin verdiğini açıkladı.
 Haber: Fatih Şahin
Moskova ziyareti gerçekleştiren Şimsek, Kasım 2015'te düşürülen Rus Su-24 savaş uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Suriye'nin Türk jetinin vurmasının ardından angajman kurallarının değiştiğini hatırlatan Şimşek, "Kurallara göre uçakları vurup vurmama kararı pilotların kararına bırakılmıştı, onlar karar vermişti." dedi.

Hatırlanacağı gibi dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Yaptığımız toplantılarda ne yapacağımızın emri bizzat TSK'ya benim tarafımdan verilmiştir." şeklinde konuşmuştu.

Kasım 2015'te Rus Su-24 savaş uçağı, Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürülmüştü. Paraşütle atlayan pilotlardan Oleg Peşkov, ise bölgede çatışan gruplar tarafından öldürülmüştü. Bu gelişmelerin ardından Rusya, Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

Haziran sonunda Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e özür mesajı gönderdi. İlk adımın atılmasından sonra Rusya, Türkiye'ye tatil tur satış yasağını kaldırmıştı. Diğer yaptırımların kaldırılması ile ilgili her iki ülke arasındaki görüşmeler devam ediyor.