Dünya'nın Gözü Alanya'da

Dünya'nın Gözü Alanya'da
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Alanya'da bir araya geldi. İki Bakan Alanya'dan dostluk mesajı verdi.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Alanya'da düzenlenen 'Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı' için dün akşam Alanya'ya gelmişti. Dün akşam toplantının yapılacağı otelde yemekte buluşan Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov, bugün ise ikili görüşme öncesinde bir araya gelerek Türk ve Rus bayrağının önünde basın mensuplarına poz verdi. 

Çavuşoğlu ve Lavrov daha sonra ikili görüşmeye geçti. İki bakan, görüşmenin ardından 'Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'na katıldı. Basın mensuplarına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası kameraların karşına geçen iki bakan birçok konuya açıklık getirdi. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU "TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ"
Ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, akıllardaki birçok konuya açıklık getirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Sevgili dostum Lavrov'u Alanya'da ağırlamaktan dolayı çok derece mutluyum. Alanya; Rusya'da gelen dostlarımızın yaşadığı ve kendi evlerinde hissettiği bir yer. Liderlerimizin arasında gerçekleşecek toplantıdan önce bir araya gelip, toplantının hazırlığını yapmak istedik. Gelecek hafta Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Moskova'yı ziyaret edecek. Amacımız, Türkiye-Rusya ilişkisini eskisinden daha da ileriye götürmek. Artık uçak düşürme hadisesini konuşmak dahi istemiyoruz. Tek düşüncemiz ilişkilerimizi daha da yukarıya taşımak. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Sevgili dostum Lavrov ile bu konuyu da konuştuk.  Tarım sektöründeki ürünlerin önündeki engel kalkmalı. Antalya-Alanya Rus turistlerin en çok tercih ettiği bölge. Vizeleri tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Bunun için iki ülke arasında çalışmalar yapılıyor. Güvenlik konusunda iki ülke güvenlik güçleri arasında devamlı istişare halindeler. Deaş, Pkk hepimizin sorunu. Bugün eylem planını imzaladık. Bölgesel konuları da bugün ele aldık. Rusya'nın desteği bu konuda çok önemli. Suriye'deki durum ortada. İki ülke devamlı irtibat halinde. Suriye'deki olaylar bir an önce son bulmalı. Ateşkes lazım. Türk Akımı antlaşması genel kurul tarafından onaylanacak. Bu projelerin hayata geçmesi için çaba sarf ediyoruz.  Bütün bu konuları değerlendirme fırsatı bulduğum için değerli dostum Lavrov'a teşekkür ediyorum."

LAVROV "TURİZM KONUSU DA HIZ KAZANACAK"
Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'ndan sonra konuşma yapan Rusya Dışişleri Bakanımız Sergey Lavrov konuşmasında şunları kaydetti: "Alanya'ya çok teşekkür ediyorum. Çok konforlu şartlarda toplantı yaptık. İkili görüşmelerde yapma fırsatımız oldu. Alanya'ya geldiğim andan itibaren misafirperverliği hissettim. Güzel görüşmeler gerçekleştirdik. Çok ciddi bölgesel konular var. Suriye konusunda hemfikiriz. Bir önce sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın da sürekliliğini temin etmemiz gerekiyor. 24 no'lu doküman esasında da bu kontekste de devam edeceğiz çalışmalara. Ayrıca diğer ülke ve bölgelerde neler olup bittiğini konuştuk. Libya, Irak ve diğer ülkeler de yine tutumumuz oldu. Burada gerçekten bölgenin de özelliğini göz önünde bulundurarak din adamlarıyla, halkla bağlantı kurarsak barışı sağlayabiliriz. Kafkaslarda ve Karadeniz'deki durum hakkında da konuştuk. Ukrayna-Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda da işbirliğine destek vereceğini söyledi sevgili meslektaşım. Her iki taraf da normalleşme konusunda hemfikiriz. Ukrayna-Rusya arasındaki anlaşmazlık konusunda da işbirliğine destek vereceğini söyledi sevgili meslektaşım. Her iki taraf da normalleşme konusunda hemfikiriz. Bundan sonraki aşamada da ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak için çalışmalarımız olacaktır. Lojistik konuları ele aldık. Bundan sonra yaptırımları ortadan kaldırma konusunda hem fikir olduğumuzu konuştuk. Biz Rusya tarafı olarak Türk akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik. Türkiye Cumhuriyet'inde Akkuyu Enerji santralindeki çalışmaların da devam etmesini söylendik. Biz halk diplomasisinin de gelişmesini çok istiyoruz. Eş başkanlar da bu konuda görüştüler. Turizm konusu da hız kazanacak buna eminiz. Güvenlik konusunda da daha önceki tavsiyelerimiz de göz önünde bulundurulacak. Turizm'in gelişmesini de destekliyoruz. Ayrıca vize konusunu da ele aldık. Suriye’de akan kan durmalı ve Türkiye ile işbirliğimiz sürecek. İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikiriz ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldırmak için çalışacağız.  Vize konusunu da görüştük ve olumlu geçti görüşmeler. Artık bu görüşmelere içerik katma zamanı."

LAVROV'A BAYRAKLI KARŞILAMA
Basın toplantısı sonrası Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen yemeğe katılmak üzere yola çıkan iki bakanı Türk ve Rus bayrakları taşıyan çocukların sevgi gösterileri ile karşılandı. Lavrov, çocuklara el sallayarak sevgi gösterisinde bulundu. Yemekten sonra iki bakan hava yoluyla Alanya'dan ayrıldılar.

GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ..