Çözüm Sevmek, Sevdirmek ve Sevilmek

Çözüm Sevmek, Sevdirmek ve Sevilmek
Elmalı’nın Canları İrfan ve Sevgi Sempozyumu 10.su "Diriliş Medeniyeti" teması ile Elmalı'da yapıldı.

Sempozyuma AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Elmalı Kaymakamı Gürbüz Saltaş, Elmalı Belediye Başkanı Av. Ümit Öztekin, Yök Denetleme Kurulu Üyesi Prof.Dr.Abdullah Çavuşoğlu, YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Yalova İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. ibrahim Hatipoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Ünal, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Genel Sekreteri Prof.Dr. Mahmut Erol Kılıç ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Ögke, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rıfat Okudan ve çok sayıda davetli, akademisyen ve farklı ülkelerden gelen yabancı misafirler katıldı.

 

NEFRET YÜKSELİŞİNİN ÇÖZÜMÜ SEVMEYİ, SEVGİYİ ÖN PLANA ÇIKARMAKTIR

Sempozyumun açılışında konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu şunları ifade etti: " 700 yıl önce Elmalı'nın Canları Vahab-i Ümmi, Sinan-ı Ümmi ve Eroğlu Nuri gelmişler çekirdekler ekmişler. Ekilen çekirdeklerin bir kısmı toprağın altında bekliyor, bir kısmı büyümüş çınar olmuş. Elmalının Canları Sempozyumu ile o kültür çekirdeklerini anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. "

 

SUFİ YOLU İLE KÜLTÜREL KODLAR VE ÇEKİRDEKLER YEŞERİYOR

Milletvekili Atay Uslu konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün insan Hakları konusunda bize her zaman ders vermeye kalkan Avrupa Ülkeleri ve herşeyin özüne  insanı koyduğunu iddia eden budistler dünya üzerinde en ağır insan hakları ihlallerini gerçekleştirmekte. Avrupa'da ırkçılık, yabancı  ve sığınmacı düşmanlığı had safhada. Arakanlı kadınların kolları kesiliyor, çocuklar şehit ediliyor. Asya'da da, Avrupa'da da aynı karanlık ve kirli bakış. Sebebi ekilen nefret tohumları.  Şimdilerde  nefret suçunu tanımlamak ve ceza vermek ile çözmeye çalıştıklarını iddia ediyorlar. Oysa çözüm Elmalı'nın Canlarında var. Sevgi ve İrfan ile  Diriliş.  Oysa çözüm 700 yıl önce yaşamış Eroğlu Nuri'nin mısralarında " Sev, Sevil, Sevdir".  Çözüm sevgi çekirdekleri ekmek ve sevgiyi ama ilahi kökenli sevgiyi büyütmektir...

Çözüm bu topraklarda, Tekeli coğrafyasında yaşamış Sinan'ı Ümmi'yi, Vahib-i Ümmi'yi, Niyazi Mısrı'yi, Abdal Musa'yı, Kaygusuz'u, Abtal Kafi'yi, Eroğlu Nuri'yi anlamaktır, Dünyanın anlamasını sağlamaktır."

 

GÖNÜL PENCERELERİNİ AÇACAK KOD EĞİTİMİNE İHTİYAÇ VAR

Atay Uslu  doğru değerlerle, kültürel kodlarlarla  devam edilmesinin kişisel ve insanlık açısından buhranlardan kurtuluş reçetesi olduğunu ifade etti:  "Dünya Çocuklara anaokulundan başlayarak "kod" eğitimi veriliyor. Kod eğitimi ile bilgisayarda pencereler açılıyor.   Oysa aynı çocuklara sevgi ve irfan kodları verilmeli ve gönül pencerelerinin açık kalması sağlanmalıdır.  Elmalı'nın Canları sempozyumlarıyla kaybolmayan kültür çekirdeklerimize ve kodlarımıza arkeolojik irfan kazıları yapılıyor. Büyük emekle yapılan bu çalışmaya katkı koyanlara şükranlarımı sunuyorum. Sufi Yolu projesi ile bu değerlerin hem maddi hem manevi dirilişini hedefliyoruz. Sufi yolu projesi ile hem mekanları yeniden restore edeceğiz hem de irfan ve sevgi tohumlarını dünya ile paylaşacağız. "

 

ÇOK ZENGİN BİR SEMPOZYUM SEMPOZYUM

Sempozyum Diriliş Medeniyeti sunumlarıyla devam etti. Başlıca sunumlar Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof.Dr. Bilal Kemikli'nin Diriliş Medeniyetinin Sinan-ı Ümmideki Temelleri, Saraybosna Üniversitesinden Dr. Amina Siljak Jesenkoviç'in Boşnak Divan Edebiyatında Diriltme Motivi, Akdeniz Üniversitesinden Yrd.Doç.Dr. Yasin Pişgin'in Diriliş Medeniyetinin Kur'an ve Sünnetteki Yeri.